Симеон Дянков вещае тежки месеци за ЕС и България

Симеон Дянков вещае тежки месеци за ЕС и България

„Пробвах да отида до Капитолия, но там има голямо присъствие на армия и полиция. Не може да се стигне и до Белия дом, защото има готовност за реакция ако действия от този род продължат. Всичко вече е по-спокойно и се прехвърля към политическата сцена. Демократите искат отстраняването на Доналд Тръмп“. Това заяви пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков, който живее в САЩ.

Той добавя, че военни хеликоптери обикалят района постоянно. Според него няма причини изборите в САЩ да се разглеждат като нечестни.

„Още от провеждането им се появиха съмнения за евентуални размирици. Те бяха отричани от всички, но ние видяхме какво се случи. Това бяха хиляди хора, които щурмуваха Капитолия. В една част от населението има чувство, че изборите са били нечестни, но аз не смятам така“, каза Симеон Дянков. Според него това чувство било засилено заради пандемията.

„Остават точно две седмици до влизането на Байдън и администрацията му. Исканията за отстраняването на Тръмп са едно много остро политическо единоборство. Министърът на транспорта днес подаде оставка, така че това би било по-реално. Много хора от администрацията да напуснат в следващите дни“, добавя Дянков.

Бившият финансов министър обясни, че визията за ваксинацията на населението срещу COVID-19 на Тръмп и Байдън е коренно различна.

„Борбата с пандемията в САЩ продължава да е много сериозна. Ваксинирането продължава да е основна тема. Идеята на Байдън е да се ваксинират 1 милион души дневно. Според тях това е постижима цел, която би могла да се случи с помощ от армията“, казва Дянков.

„Идващата администрация на Байдън дава заявки, че ще има по-добри отношения с ЕС. Единоборството с Китай и Русия пък ще бъде по-остро. Това поставя България и Източна Европа в по-лошо положение“, коментира екс министърът.

„Месеците до септември ще са тежки за България и Европа. Виждаме голяма несигурност и много държави със затворен бизнес. Докато ваксините влязат в действие положението ще продължи да бъде тежко за домакинствата и бизнеса. Трябва да сме подготвени за това“, каза още бившият финансов министър.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *