Симитли дава на концесия градски парк, 4 басейна, търговска сграда, игрища и кортове…

Симитли дава на концесия градски парк, 4 басейна, търговска сграда, игрища и кортове…

Община Симитли стартира процедура за определяне концесионер, който ще построи и управлява новия градски комплекс за масов спорт, рекреация и отдих „Лесопарк с градски парк”. Става въпрос за района около двата градски плажа, който е планиран да се превърне в модерен кът за отдих не само на симитличани, но и на гостите на града.

Лесопаркът в Симитли е с големина 24,7 дка и към него ще бъдат прибавени още 9,5 дка – теренът, в който сега е градският басейн с площ 975 кв.м, строен през 1970 г., и по-малкият басейн от 199 кв.м, който също е на 50 години. В първоначалния концесионен договор е записано, че след реконструкцията им концесионерът трябва да направи до тях още 2 басейна – 10/20 м и 10/10 м, край които ще се построи техническо помещение за пречистване на водата, соларна зона за плажуване с площ 3500 кв.м, с 3 спасителни поста, медицински пункт, чадъри, шезлонги и др., водна пързалка и търговски павилион от 150 кв.м.

Предвижда се още ремонт на стара сграда в района от 186 кв.м, която ще се ползва за спомагателни дейности, строеж на нова търговска сграда от 1500 кв.м, ремонт на съществуващите игрища за футбол на малки врати и волейболно, както и на тенис корта и 2-те детски площадки, информира „Струма“.

Концесията ще се възложи като публично-частно партньорство между общината и концесионера, при което общината ще участва с терена и настоящите съоръжения, а бъдещият инвеститор – с парите си.

Според разчетите прогнозната стойност на концесията е 7 млн. лв., включващи оборота на лесопарка за консесионния срок, без да се включва ДДС. Разчетите са, че строителството на обекта ще струва 2,5 млн. лв., а срокът за изпълнение ще е 36 месеца.

Община Симитли е предложила срок на концесията от 20 години, но има и опция той да бъде удължен с още 10 г., ако концесионерът реши да увеличи с още 50% обема на предвиденото строителство.

През периода на концесията общината няма да получава пари, а нейното концесионно възнаграждение ще е възможността на гражданите й да ползват безплатно детските площадки и част от другите съоръжения, като всички разходи за поддържане на рекреационния парк ще са за сметка на концесионера.

След като миналата година в Симитли отвориха 2 басейна към Спортен комплекс „Арена“, с бъдещата придобивка градът вече ще разполага с 6 басейна. За сравнение, областния център Благоевград няма нито един градски плаж – останали са само няколко малки открити частни басейни към заведения и хотели, които са крайно недостатъчни за 70-хилядното население. От 2 г. някогашната гордост за благоевградчани – Аквапаркът в началото на Бачиново, не работи, след като концесионерът му Николай Галчев го заряза, а страницата му във Фейсбук се ползва за насочване на любителите на слънчевите лъчи към басейна на хотелски комлекс в другия край на Бачиново.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *