Синоптици прогнозират сняг през септември

Синоптици очакват първите снежинки да прехвръкнат още този месец. Това се дължи на необичайно ниските температури сутрин.

Времето през първото десетдневие на септември

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 2-5 градуса над климатичната норма, но сутрешните градуси ще са необичайно ниски, особено над планинските и крайните североизточни райони. Максималните температури в страната ще са между 28-32°С, а минималните ще са между 13-17, като по-ниски ще са във високите равнини полета в Западна България – до 10-12°С.

Месецът ще започне с валежи – главно в западните и централни части от страната. На места те ще са съпроводени от гръмотевици, като не са изключени и градушки. Дъждове и гръмотевици очакваме главно над планинските райони, но към края на десетдневката те ще отслабват по интензивност, температурите ще се повишават и на много места ще надминат 30°С.

Времето през второто десетдневие на септември

Ще имаме повече слънчеви часове. В първите дни от второто десетдневие времето ще е предимно слънчево, а следобедите – с разкъсана висока  облачност и на места в планините не е изключено да превали и прегърми. Температурите ще се повишават и на много места ще са между 27- 32°С.

Към 13-и – 14-и от североизток ще проникне малко по-свеж въздух, дневните температури ще се понижат чувствително и ще са под 24 -26°С. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие градусите ще се повишат и ще са между 27-30°С. Времето ще е слънчево, но следобедите са възможни валежи над планините.

Времето през третото десетдневие на септември

Според данните на климатичните модели, вероятността от образуване на средиземноморски циклони е много по-голяма в този период. В първите дни от третото десетдневие ще облачно и дъждовно. Причината за лошото време е очакван циклон, разположен над Западните и Южни Балкани.

Очакваме и трайно понижение на температурите към края на периода. Възможни са и първите валежи от сняг над 1800-2000 метра. Повечето модели загатват за честа смяна на динамиката и чести циклони, прогнозира Meteo Balkans.

Любопитно – Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. Според нея, ако септември е сух, то октомври ще е дъждовен. Така гласи поверието от народната метеорология. Какъвто пък е денят на Свети Симеон (1 септември), то такъв ще е целият декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *