Синът на отвлечения Киро Киров: Унищожиха животa ни!

Иван Киров, синът на отвлечения от „Наглите” бизнесмен Киро Киров, напомни с публикация във Фейсбук за най-кошмарното събитие в живота си. Снощи късно вечерта на 27 март се навършиха 11 години от похищението на вносителя на „Бош” за България.

„Преди 11 години, на днешна дата – 27-ми Март, беше и петък, като днес, отвлякоха баща ми Киро Киров! Престъпниците, по-лоши от убийци, заплашваха да го убият, ако не платя откуп! Биха го! Държаха го затворен в ковчег в мазе! Заплашваха да го нарежат на парчета и да ми ги изпращат! Платих им 517 000 евро! Откраднаха ни 517 хиляди евро! Унищожиха животите ни и бизнеса ни!!! Вие забравихте ли? Ние не сме!”, написа във Фейсбук профила си Иван Киров. След което припомни други забравени детайли от драмата.

„Ние си платихме и данъка върху тези пари за откуп. За да стигнат до джоба ми – има 10% данък печалба на фирмата и после 10% данък дивидент – което като се насложи на 517 хиляди евро става 108 570 евро. Това е данъка, който съм платил, за да мога да извадя тези пари от джоба си и да платя откупа за баща ми!”, написа Иван Киров.

Бизнесменът Киро Киров беше отвлечен на 27 март 2009 г. пред дома си в Банкя. Нападат го трима мъже, облечени като полицаи. Слагат му белезници и го пребиват. После го натъпкват в багажника на джипа, с който пристигнали. Бизнесменът прекарва 17 дни в плен. Обитава тясно помещение с дюшек и малка химическа тоалетна. Похитителите му позволяват да пише на сина си, за да намери пари за освобождаването му. Искат 5 милиона лева откуп, но близките му плащат 517 000 евро. Три дни след предаването на подкупа Киров е освободен.

Следва мащабна акция срещу групата на „Наглите”. Арестувани са 28 души, но след двугодишен процес присъди получават само четирима. Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопий Прокопиев – Културиста и Даниел Димитров -Релето са осъдени на 18 години затвор, а Любомир Димитров – Гребеца получава 15. Срещу тях са повдигнати 13 обвинения, 11 от които за отвличания. През 2017 след поправка в закона Йожи и Гребеца се обърнаха към съда с молба за предсрочно освобождаване. Молбата им бе одобрена, но така и не стана факт заради последвалия публичен скандал.

Семейство Кирови пък така и не успя да се възстанови от криминалния трилър. Фирмата му „Киров-Бош” бе обявена в несъстоятелност, а бизнесменът разпродаде почти всичките си активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *