Синът на покойния Цанко Църнаклийски оглави общинската охрана

40-годишният Явор Христов, син на покойния шеф на транспорта в община Благоевград Цанко Църнаклийски, е новият ръководител на звено „Общинска охрана и обществен ред“ в кметството. Той заема мястото, овакантено след освобождаването на Кирил Манов, пише в. „Струма“. До миналата есен Христов е работил във „ВиК“ ЕООД – Благоевград, но след дисциплинарно наказание и пред възможността да бъде уволнен напуснал сам.

Христов бил назначен във водното дружество от инж. Росица Димитрова първо като технически ръководител на транспорта и скоро повишен в длъжност като ръководител АТС (авто-транспортна дейност), отговаряйки за над 150 коли в автомобилния парк на дружеството. Ползвал се с изключителното доверие на шефа си инж. Димитрова, която през 2015 г. го гласяла да оглави сигурността във фирмата.

Процедурата изисквала одобрението от Държавната комисия по сигурноста на информацията (ДКСИ), но изненадващо оттам на 26 октомври върнали отказ за издаване на разрешение Христов да има достъп до класифицирана информация. От ДКСИ мотивират решението си с чл. 42, ал. 1, т. 1 от Закона за класифицирана информация, глава V, в който визира условията и реда за получавансе на достъп до класифицирана информация, и гласи: „Надеждност на лицето от гледна точка на опазване на тайна е налице, когато липсват данни относно укриване или даване на невярна информация от проучваното лице за целите на проучването“.

При постъпване на работа във „ВиК” Явор Христов надлежно бил подал свидетелство за чисто съдебно минало, но се оказало, че преди време е бил съден за злоупотреба от Ес Ди Ай Груп ООД, където работел от 1.ХІІ.2004 г. до 1.VІІ. 2007 г. При изясняване на нещата пред инж. Димитрова Христов декларирал, че бил обвинен неправилно, всичко било изфабрикувано, и тя му повярвала. До 2018 г., когато за първи път получава дисциплинарно наказание „забележка“ за неупражнен контрол и нередовно отчитане на пътните листове на определени шофьори.

На пръв поглед това не е кой знае какво нарушение, но без тези документи в счетоводството на дружеството нямало как да засекат реално изразходваното гориво и направени разходи. Година по-късно, на 1 март 2019 г., получил второ дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“ . От водното дружество обясниха, че причината била констатирани злоупотреби, сред които изписване на служебни гуми, които се оказали на личната му кола, слаб контрол, създал условия за кражби на гориво и части, както и подписване на управителя инж. Димитрова в служебни документи.

През юни е освободен от началническия пост и преназначен на шофьорска длъжност, за да не остане без работа и семейството му да остане без доходи, но миналата есен сам подал молбата си за напускане, заявявайки на шефката си, че му било обидно да го командват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *