Сиракът Боби Гренцке търси 12 000 лв. да прави кучешки приют в Логодаж

Сирак с любопитна съдба събира сред приятели и хора, обичащи животните, 12 000 лв., за да изгради приют за кучета в благоевградското с. Логодаж. По сметките на Бойко Гренцке, който миналия месец купил за 7000 лв. 2 дка до едноименния язовир, оградата ще струва 2000 евро, още 1000 евро ще са необходими за асфалтиране на терена и изграждане на основните клетки за 80 кучета. Най-големият разход ще е за водата. Наскоро Боби откарал хидрогеолог на парцела и специалистът му казал, че отдолу има сладководен източник, дълбок 60 метра, до който може да се стигне със сонда. Цената за изкарване на водата на повърхността според 33-годишния Гренцке ще е 3000 евро.

Боби е убеден, че ако хората, които и до момента са му помагали финансово, продължат да бъдат толкова щедри, новият център за кучета ще е готов догодина и 80-те четириноги, за които се грижи през последните 15 години в краварник в с. Зелен дол, ще могат да се преместят в новия си дом, пише „Струма“.

Младият мъж напуска Зелен дол, защото собственикът на краварника си го поискал.

„Още през пролетта Боби ме срещна и ме попита дали не можем да уредим нещо общинско за кучешки приют, но му казах, че дори и да се намери, процедурата ще трябва да мине през Общинския съвет и най-малкото ще се забави“, разказа кметът на Зелен дол Александър Мановски. По негови думи краварникът, където в момента се отглеждат кучетата, е извън селото и животните по никакъв начин не пречели на зелендолци.

„Всеки ден Боби се качва, храни ги, грижи се за тях, нямаме никакви оплаквания и съм на мнение, че след като прави добро, трябва да му се помогне“, категоричен е Мановски.

Кметът на Логодаж Пламен Червенков до снощи не знаеше къде точно е парцелът, който Гренцке е купил, но обеща днес да провери. „Дано не е близо до къщите, че пак ще си имаме проблеми“, изрази надежда Червенков.

Припомняме, че повече от 10 години съселяните му живеят в страх от глутница кучета, които жителка на селото отглежда в дома си близо до селския магазин. Животните, близо 10, скитат свободно в двора на къщата, но често успяват да прескочат оградата и да нападнат било кокошка, било някой човек. За последно същите наръфаха жестоко мъж от селото този юли и логодажани отново настръхнаха. Въпреки че през годините те многократно търсиха помощ от кого ли не, съселянката им упорито отказва да връзва животните и твърди, че не те били лоши към хората, а хората били животни спрямо любимците й, защото им хвърляли отрова.

Жителите на селото нямат нищо против бъдещият кучешки приют да е в селото им, стига да е на отдалечен от домовете им терен и животните да не излизат извън него.

Самият Бойко Гренцке е посветил живота си на кучетата. Необичайната си фамилия дължи на американско семейство, което поискало да го осинови преди години от сиропиталището в Петрово, където отглеждали Боби. Семейството дори извадило на момченцето паспорт и го отнесло до летището, откъдето трябвало да летят за САЩ. Намерението им да сторят добро дело и да дадат шанс на дете без родители обаче се изпарило в момента, когато детето се разплакало. Тогава американците решили, че вече не го искат, и го зарязали на летището. Държавата отново връща Боби в Дома за деца без родители и след като навършва пълнолетие, той остава в Благоевград.

Боби е кръстил приюта край Зелен дол Център за временно пребиваване на пострадали животни ”Оскар и Лора”. Тъй като живее в Благоевград, пътува всеки ден до селото, за да се грижи за животните. Прави го с кола, която купил на старо с пари, изпратени на центъра от хора, които като него обичат животните. В работата му помагат доста доброволци, сред които и деца, които също като Боби са живеели в Дома за деца, лишени от родителски грижи в Благоевград. Когато има пари, той дори им плаща надница от 5 лв. за 1-2 часа. Четириногите в краварника са ваксинирани, кастрирани и с чипове. Чрез сайта на центъра младият мъж търси на запад осиновители и вече е успял да изпрати зад граница 30 кучета. По сметките му месечният разход за 80-те животни е около 1500 лв., в които са включени и ветеринарните грижи за болните животни.

Миналата година Боби става управител на фондация „Център Оскар и Лора-2019“ и с първите събрани пари купува терена в Логадаж и колата. Сега се надява на помощ и за преместването на центъра, в който е планирал кабинет за здравни грижи за кучетата, затоплени клетки, в който майките ще могат да раждат, и други екстри за бездомните четириноги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *