Сиренето под 12 лева е със сухо мляко

Сиренето, което струва под 12-13 лева е с вложено сухо мляко, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, пред Нова тв.

Той посочи, че за да се направи един килограм сирене са необходими 7 литра краве мляко. Цената му е около 75 ст., което прави 5,25 лева и още 2 лева отгоре за производствени разходи, означава че буцата излиза от производителя на цена от 7,50 – 8 лева. В търговската мрежа се слага надценка, която е в рамките на около 40% и така до потребителя сиренето вече излиза 12-13 лева, обясни председателят на млекопреработвателите. Продуктите, които са под тази цена имат вложено сухо мляко, което е по-евтино, смята Зоров.

По повод проверките по магазините от Българската агенция за безопасност на храните за качеството на млечните продукти Зоров посочи, че трябва да има и контрол на произхода на суровината, защото реално законът казва, че българското сирене, трябва да е произведено от краве мляко родно производство.

По данни на Министерството на земеделието произведените количества сирена с палмови масла са малко над 5000 тона. През последните месеци обаче се засилва вноса на сухо мляко. Според Зоров обаче това може да се дължи на презапасяване от предприятията, които имат опасения, че вносът може да бъде ограничен заради пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *