Сиренето с вода – на рафта с имитациите

Изисквания относно водното съдържание в сиренето в Наредбата за млечните продукти ще прати имитациите с повече течности на рафта с ментетата. В момента в Министерството на земеделието, храните и горите тече съгласуване на проекта на нормативния документ, след което ще бъде публикуван за обществено обсъждане, обявиха от ведомството.

Предвижда се изискванията за саламурено сирене да се допълнят с качествения физикохимичен показател „сухо вещество %“, което е свързано с водното съдържание в продукта, обясниха от министерството. Промяната е инициирана след поредното изследване направено от Активни потребителите, при което беше установено, че има продукти със съдържание на водата над 76%, което е недопустимо според технологията за производство. В препоръките отправени след теста от асоциацията предложиха тези продукти да се приравнят към имитациите и съответно да се предлагат в отделни витрини. Предложението предстои да бъде обсъдено и регламентирано в проекта, обявиха от аграрното ведомство.

Технологията за производство на краве сирене включва 7 литра прясно краве мляко, закваска и мая. При този състав съдържанието на вода не може да надвишава 54%, както е и по БДС, коментира Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той допусна наличието на вода да е максимум с 3% повече, тъй като самата технология на производството не позволява повече.

В случая с марките, които бяха обявени в изследването се оказва, че освен обичайните суровини вътре има и добавки, които да държат водата на буца, коментира Зоров. Според него част от тези производители, които бълват имитации го предлагат и в училища и детски градини. Той посочи, че при водно съдържание от 76% цената на този продукт излиза 15 лева за кило, колкото струват и хубавите марки сирене.

От министерството обявиха още, че всички действащи наредби с основания в Закона за храните трябва да бъдат преиздадени, както и да бъдат изготвени наредби, които не съществуват в момента. Такива са Наредба за специфичните изисквания към търговия с храни от разстояние, Наредба за специфичните изисквания за извършване на хранително банкиране, Наредба за специфичните изисквания към регистрацията на превозните средства за транспортиране на храни. Част от проектите са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за обществени консултации за предложения и становища, а другите са на етап изготвяне или съгласуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *