Сиренето с палма поскъпна почти двойно

Сиренето с палма поскъпна почти двойно

Продуктът сирене с растителни продукти, известен още като сиренето с палма, за последните 3 години почти е удвоил своята цена на едро. Това показват данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). На 19 ноември 2018 г. средната цена на имитацията на млечен продукт със съдържание на хидрогенирана палмова мазнина е била 2,27 лв./кг, а на същата дата през 2021 г. е 4,03 лв./кг или с над 1,77 пъти по-висока. Според експерти най-често сирене с палма могат да ни пробутат като истинско, когато то не е опаковано. При истинското краве сирене поскъпването за периода е под една трета (32 на сто) – от 5,80 на 7,67 лв./кг.

На второ място по поскъпване за 14 от най-често купуваните храни от домакинствата е зелето, където

скокът на цената на едро е с цели 69%

сочат още данните на борсовата комисия. Преди три години зеленчукът се продавал по борсите средно по 61 стотинки килото, а в последния работен ден на миналата седмица средната му цена достига 1,03 лв./кг. При картофите по това време на годината за периода ноември 2018-ноември 2021 г. е отчетено поскъпване от 21% от 0,71 лв./кг на едро до 0,86 лв./кг. Ябълките пък са скочили с малко под една четвърт от едно левче за кило до 1,23 лв. Причината да няма особено голямо поскъпване на последните два продукта е евтиният, субсидиран от износителите внос от държавите в ЕС с развито земеделие. За ябълките най-голямата заслуга е на Полша, която заради ембаргото на Русия пласира плодовете си основно в другите страни членки от Общността.

От останалите разглеждани продукти за последните 36 месеца

най-чувствителен скок от 39% има при брашното

По това време на ноември 2018-а то е вървяло на борсите средно по 0,79 лв./кг, а в края на миналата седмица по 1,10 лв./кг, показва справка в сайта на ДКСБТ. Поскъпването от 33% не е логично на фона на хвалбите на земеделците за богата реколта през това лято. Влияние върху цената му обаче оказват поскъпването от началото на годината на горивата и електроенергията. Освен това цените на суровината за производството му – пшеницата, са зависими от международната конюнктура на зърнените пазари в Европа и по света.

Доста чувствително

поскъпване от една трета има при зрелия фасул

като цената му на едро се увеличи за периода от 3,03 лв./кг на 4,02 лв./кг и е по-висока, макар и само с 2 стотинки от кренвирши. Въпросните пилешки кренвирши, смятани за алтернативата на качественото месо за мнозина български домакинства за последните 3 години, увеличи цената си на едро с една четвърт от 3,20 на 4,00 лв./кг. Доста по-голямо е поскъпването на едро – с 31 на сто на пилешките бутчета. За периода цената им се е увеличила от 2,70 лв./кг на 3,53 лв./кг. Замразените пилета са поскъпнали по борсите доста по-малко – със 17% от 3,87 на 4,54 лв./кг, отчитат от ДКСБТ. Подобна е и ситуацията при пилешките гърди. При тях нарастването на цените на едро е малко под една пета от 7,50 на 8,90 лв./кг.

С над над 20 на сто по борсите по-високи на едро са цените сега и на ориза и лещата. При ориза нарастването за периода е от 1,91 лв./кг на 2,31 лв./кг или 21%, а при лещата скокът е с цели 27 на сто – от 2,55 на 3,23 лв./кг.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *