Сицилия на бунт срещу карантината, готви се масова кражба на храни

Сицилия на бунт срещу карантината, готви се масова кражба на храни

Коронавирусът е на път да подпали в Италия бунтовни пожари, като първият лумна в Сицилия. В ранния следобед двайсетина младежи от Палермо напълват количките си в супермаркет от веригата “Lidl”, но отказват да платят стоката на касите. А когато управителят и подчинените му ги помолват да върнат обратно взетата стока, младите хора започват да скандират: „Стига сме стояли вкъщи, нямаме пари да платим, трябва да ядем!“

Бързо проучване на полицията установява, че на практика става дума за организиран във Фейсбук протест от група с няколко хиляди следовници и с име „Национална революция“. Нещо повече – органите на реда разбират, че въпросното „уеб–формирование“ се готви за улична война, като „подпалването“ й е насрочено за 3-ти април чрез масов обир на супермеркати в Палермо и цяла Сицилия.

Ето защо от петък сутринта всички големи магазини за хранителни стоки на острова са със засилена охрана от полицаи и карабинери. А явно давайки си ясна сметка за положението в Палермо, неговият кмет Леолука Орландо поиска от правителството в Рим да осигури незабавно за изнемогващите в момента жители на града и въобще на Южна Италия минимална безвъзмездна помощ, наречена от него „доход оцеляване“.

„За съжаление до мнозинството хора, които изживяват този момент с безпокойство, но и с достойнство – каза пред журналисти Орландо – се сформират групи от мародери и професионални смутители на реда, които планират акции на насилие с цел грабежи и не крият принадлежността си към мафията“. И за да може Палермо да изживее кризата в ред и спокойствие, кметът призова съгражданите си да сигнализират всеки случай на опит за тяхното нарушаване.

Към искането на Леолоука Орландо за „доход оцеляване“ се присъединиха управите в южните области Кампаня и Пуля, където напоследък се шири нов вид грабеж – задигането на пълните с хранителни стоки торби от току що пазарували в супермаркетите хора. Засега най-често престъпното деяние се извършва от малолетни момчета, които веднъж докопали плячката, изчезват яко дим на мотопеди.

Предизвиканото от коронавируса социално напрежение накара министъра за Юга в правителството на Джузепе Конте – Джузепе Провенцано да обяви пред журналисти, че Южна Италия може да експлодира и демокрацията да бъде направена на пух и прах, ако в джобовете на най-бедните хора не влязат поне малко пари, с които да преживеят кризата.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *