Скандал! Архимандрит нарече игумените на 6 манастира в Югозапада „тъпи, безбожни и безочливи”

Скандал! Архимандрит нарече игумените на 6 манастира в Югозапада „тъпи, безбожни и безочливи”

Тъпи или безбожни, безочливи или с амнезия и хора, които превръщат светата православна вяра в жалка смесица от измишльотини, митове и суеверия”- така игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор охарактеризира игумените на Роженски манастир „Рождество Богородично” – архимандрит Епифаний, на Хаджидимовски манастир „Св. великомъченик Георги Победоносец” – архимандрит Теофил, на гоцеделчевски манастир „Живоприемен Източник” – игумения монахиня София, на Руенски манастир „Св. Йоан Рилски” в Дупница – йеромонах Йоан, и на Ресиловски манастир „Покров Богородичен – игумения Мелания, които заедно с игумените на още 6 български манастира и на Зографски манастир „Св. Георги Победоносец” в Света гора излязоха пред миряните с отворено писмо в подкрепа решението на БПЦ храмовете да не затварят предвид плъзналата епидемия от коронавирус.

В писмото си, публикувано на официалния сайт на Св. синод, монасите описват колко дълбоко страдат от епидемията и денонощно молят Иисус Христос да отклони надвисналото над страната ни и целия свят изпитание, като прекрати пандемията, и дават примери как с молитви, молебени, покаяние и литийни шествия с изнасяне на свети икони и мощи, освещаване на вода и поръсване на хората и домовете им християните са успявали през вековете да прекратят епидемии и бедствия, нападения на нашественици, земетресения, пожари и всяко зло, пише в. „Струма“.

Сред цитираните примери, изложени хронологично от 542 г. до наши дни, има даден и от 1919 г., когато „в с. Кочериново бушувала „испанската болест”. Всеки ден умирали по 6-8 души. Тогава повикали монаси от Рилския манастир с чудотворната икона на Св. Богородица „Осеновица”, която се пази там. След извършения молебен пред иконата в храма на селото, още същия ден, се прекратила епидемията и смъртни случаи вече нямало”.

Монасите вбесиха арх. Никанор с порция митология, съчетана с преклонение към Сталин и СССР като носител на световния комунизъм. Той остро възнегодува срещу твърдението им, че „дори и безбожният диктатор Сталин бил принуден през 1941 г. да отвори 20 000 храма в СССР, когато му било възвестено видението на ливанския митрополит Илия, че Русия ще бъде спасена само ако се отворят храмовете и семинариите и се правят шествия с чудотворната Казанска икона на Богоматер. Лично маршал Жуков обиколил със самолет обсадената Москва, носейки иконата на борда. Веднага немците започнали да бягат в панически ужас, изоставяйки техниката и оръжията си. Иконата била носена пред войските по целия път на освободителната война от Сталинград до Берлин”.

Според Никанор „10-20 000 църкви не е отворил Сталин, а… Хитлер! На окупираните територии, за да печели подкрепа от населението. Комунистите като виждат зор му подражават и те започват да откриват църкви, но много по-малко на брой. След 1947 г. започват пак да ги закриват… Няма известен исторически факт по време на Втората световна война немските войници и офицери “ужасено” да са си захвърляли оръжието и “панически да са бягали”. Някой се е погледнал в огледалото и го е написал. Напротив, известна е упоритата им съпротива, коствала много жертви на победителите, до самия край на войната.

Категорично съвестта ми не ми позволява да се подпиша под текст, който нарича “освободителен” похода на Червената армия до Берлин. Той е победен, това – да! Човек трябва да е или безочлив, или с амнезия, за да не помни и да не знае за “освобождението”, донесено от съветската армия на Източна Европа. После 45 години “освободените” народи трябваше да се освобождават от “освобождението”: 1953, 1956, 1968, 1980, докато накрая 1989 г. най-сетне донесе свободата. Победният ход на Червената армия, уж предвождан от икона на Божията майка, донесе на България над 30 000 зверски избити без съд и присъда и много още хиляди, погубени в концлагерите по най-жесток, мъчителен и безчовечен начин от мирчоспасовци, газдовци, горановци и прочее изверги, които сега са в АДА при Сталин и Жуков. Стотици хиляди бяха пречупените човешки съдби и като резултат живеем в този кошмар, който е днес България.

Това ли ни донесе Света Богородица?!”, изригна в профила си във фейсбук игуменът на Гигинския манастир.

Междувременно, докато от няколко дни държавата се опитва да влезе в контакт с българския патриарх Неофит и да го разубеди да се откаже от заповедта си храмовете в страната да останат отворени, защото в църква вирусът не виреел, в благоевградския храм „Въведение Богородично” в кв. „Вароша” вчера цял ден течеше усилена подготовка за днешния празник Благовещение.

„Цялата църква мирише на белина, защото откакто забраниха хлорната вар, ползваме белината за чистене”, обясни секретарят на храма Аделина Стефанова. „До преди епидемията с нея миехме главно външните тоалетни, тъй като в Благоевград няма обществени такива и особено туристите идват много често тук да ги ползват, сега вече и църквата чистим с белина. Иконите сме почистили със спирт, хората ни са с текстилни, а отгоре върху тях и с найлонови ръкавици, носят маски, раздала съм им и дезинфектанти да си почистват ръцете, а не да пръскат по хората, както правят в един от големите хранителни магазини, защото може някой да е алергичен към тези препарати и да стане беля.

Жените в църквата са инструктирани да предупреждават всеки мирянин да не целува иконите и да не пипа нищо, само да си остави свещичката и да си тръгва. Но и самите хора вече много се ограничават – вчера /б. ред. понеделник/ за целия ден дойдоха само 4-ма. Благоевградчани се показаха много отговорни към ситуацията – нямаме нито едно обаждане за кръщенета, макар че в този период те са позволени. Венчавките са разрешени след 25 април, имаме записани за първите дни след Великден и младоженците непрекъснато звънят да питат ще има ли някаква промяна. Засега нищо не мога да кажа конкретно, оставяме нещата засега непроменени”, обясни Стефанова.

Предвид наблюденията й от рязко спадналия брой на посещения и на Благовещение тя не очакваше тълпи от миряни. Въпреки всичко тя направи специални инструкции да се ограничи струпването на много хора в храма.

„Въведение Богородично” е 500 кв.м и според разчетите за отстояние вътре без проблем могат да стоят по 20-30 души, но не вярвам да се получи чак такова струпване. Ако все пак се случи, съм предупредила хората ни да броят по колко души влизат и да оставят другите на опашка пред вратата”, допълни А. Стефанова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *