Скандал! Кметът на Симитли нарече Ирина Жерева „чума“

Брутален скандал се завихри покрай коронавирусното огнище в Симитли, след като кметът Апостол Апостолов е нарекъл журналистката и кореспонден в Югозападния край от Би Ти Ви Ирина Жерева „чума“. Прякото обръщение към нея било „Ти си чума“, когато тя се опитала да събере повече информация за ситуацията в общината заради далия положителна проба за инфекцията шофьор на Апостолов.

Скандалът гръмна от позиция на членовете на Регионалното дружество на СБЖ – Благоевград, които изразяват острото си възмущение от арогантното отношение и поведение на кмета, проявено към журналиста.

„Изпълнявайки професионалните си задължения и настоявайки да получи повече информация за разпространението на коронавирус в община Симитли, Ирина Жерева е атакувана с вербална агресия, недопустима за високата отговорност, която обществото очаква от кмета на община Симитли. Кореспондентът на водеща национална медия Ирина Жерева е унизена с думите „ Ти си чума”, само защото изпълнява мисията на журналиста – да информира хората, които се намират в стрес и безпокойство от настъпващото разпространение на коронавируса, след установената и доказана зараза на шофьора на градоначалника на Симитли“, пишат от СБЖ.

Според членовете на Регионалното дружество на СБЖ-Благоевград, поведението на кмета на община Симитли е в абсолютен разрез с разума и етиката на отговорен управник. „Настояваме за повече уважение от страна на институциите към труда на местните журналисти в Благоевградска област, за тяхната защита и подкрепа в изпълнението на професионалните им задължения“, пишат още от СБЖ.

Към критиките на СБЖА се присъедини и Асоциацията на европейските журналисти – България. От там изразяват възмущението си от поведението на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. „Апостолов за пореден път обиди Жерева, докато тя изпълнява служебните си задължения, а после вместо да се извини, използва сайта на общината, за да нападне журналистката отново. Държанието на кмета е недопустимо, а журналистката е в правото си да търси правата си по съдебен път и АЕЖ ще ѝ предложи юридическа подкрепа за оформяне на иск и внасянето му в съда“, пишат от АЕЖ.

От там смятат, че Апостолов, за когото това далеч не е първият скандал, в който се замесва, би трябвало да е отговорен пред своите избиратели – жителите на община Симитли.

„Неговият случай обаче е специален – на последните и на предпоследните местни избори той бе единствен кандидат за кмет на общината. Затова няма да е пресилено да кажем, че отговорност за този кмет носят всички основни партии, тъй като никоя от тях не е издигнала негов конкурент на изборите“, припомнят от асоциацията.

Затова днес АЕЖ се обръща към лидерите на ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и Демократична България (партиите и коалициите с представители в българския и Европейския парламент) и настоява те да се разграничат от кмета Апостол Апостолов. Особено важно е такова разграничение да дойде от ПП ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, тъй като са известни близките му отношения с Апостолов, както и фактът, че синът на кмета е депутат от ГЕРБ.

АЕЖ настоява лидерите на партии, които не желаят да бъдат свързани с Апостолов, публично да се разграничат от него и да поискат оставката му.

АЕЖ призовава медиите да защитават по-категорично журналистите си в такива случаи. Доколкото ни е известно, това е третата по ред подобна постъпка на Апостолов спрямо кореспонднетката на Би Ти Ви. Само категоричен отпор от страна на медиите ще принуди някои политици да зачитат достойнството на техните представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *