Скандал с Баба Ванга тресе Франция

И Франция научи за Баба Ванга. Ликът на пророчицата се появи на една от стените на най-скандалния музей на френската държава – Музея на хаоса край Лион. Собственост на психично нестабилния Тиери Ерман, музеят е истинско сборище на абсурда, познат на цяла Франция, и извор на непрекъснати скандали с властите. В него място намери и ликът на Баба Ванга, изрисуван на една от стените заедно с Пиер Кюри, Зигмунд Фройд и други. Ванга грее до Майка Тереза, а под образите и на двете е статуята на Христос, разперил ръце край маслиново дръвче.

Баба Ванга и Майка Тереза са единствените жени на стената, а лично Тиери Ерман разказа, че рисунката е направена през 2013 г. Той обаче я е озаглавил „Баба Венга“, тъй като не бил наясно точно как се нарича пророчицата. След това Ерман поразучил подробности и дори разказва на посетителите, че Баба Ванга е предсказала атентата в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., както и смъртта на Сталин. Ерман описва Баба Ванга като „икона“, а името й разказва, че е с гръцки корени и означавало „хор, носещ добри вести“. Не е ясно как най-скандалният творец се е впечатлил от „Баба Венга“

Стената, на която най-ексцентричният куратор на Франция е отдал почит на Баба Ванга, е както всичко останало в къщата на хаоса – полуразрушена, олющена и надраскана. Причината е, че Ерман, който е освидетелстван с маниакални и депресивни състояния, решава да купи бивша пощенска станция и деветте декара около нея и да превърне целия терен в подобен на следвоенна зона. Напълно тънещият в разруха терен е изрисуван с над 5400 творби от различни артисти, част от които лично направени от Ерман. Близо до образа на българската пророчица гостите могат да видят автентично изглеждащи руини от кулите близнаци в Ню Йорк, огромни черепи, както и военни графити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *