След аварията: Започна демонтажът на шламопровода на „Топлофикация Перник”

Започна демонтажът на шламопровода на „Топлофикация Перник”, по който пепелината от котлите на ТЕЦ „Република” се депонираше в шламохранилището над кв. „Калкас”.

Тръбите ще бъдат преместени на терена, на който трябва да бъде изграден новият сгуроотвал в местността „Кудин дол”, съобщи директорът на топлофикационното дружество в Перник Любомир Спасов.

Подготовката за демонтажа е започнала след проведената в четвъртък работна среща при министъра на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с аварията от 7 май, когато се скъса дига на шламохранилището.

Директорът на „Топлофикация” се надява премахването на тръбите да успокои живущите в квартал „Калкас”. Той очаква до няколко седмици да има разрешително за строеж на новото шламохранилище.

След аварията Спасов заяви, че документите за него са готови от 2016 година и оттогава се бавят в институциите. В момента ТЕЦ „Република” работи с трети котел, който е преустроен на газ. Предстои шламохранилището в кв. „Калкас” да бъде рекултивирано, информира БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *