След италианци и германци: Къща в дупнишкото Крайни дол купи и сириец

След италианци и германци: Къща в дупнишкото Крайни дол купи и сириец

Чужденци “завземат” най-малкото село в община Дупница – Крайни дол. Последната покупка на имот в селото е на сирийски гражданин, който живее в София от години и има пекарна за баници и козунаци. Той е купил кокетната къща от роднини на директорката на СУ “Св. Паисии Хилендарски” в Дупница В. Инкьова за 80 000 лв. Къщата е двуетажна, но с голям и озеленен двор. Сириецът обещал на новите си съседи в Крайни дол при всяко идване да им донася топли баници и козунаци от пекарната си.

В с. Крайни дол живее над 10 г. и италианец, женен за българка. Той се занимава с бизнес с диворастящи гъби. Изкупува ги от района и ги продава на италианския пазар. Семейството се е заселило трайно в селото и двете им деца ходят на училище в Дупница, пише „Струма“.

Преди около две години германец, който е собственик на къща в Крайни дол, купил и съседна стара къща за 40 000 лв., която е ремонтирал, и според местни най-вероятно ще се превърне в къща за гости.

82-г. Гюрка Панева не може да се нахвали от германските си съседи: “Много са учтиви. Когато и да ме срещнат на пътя, все ме поздравяват. Имат едно детенце, което учи в Дупница в 1 клас. В Германия завършило 1 клас, но тук го повтаря, за да научи езика. Много работливи хора. Каквото пипнат, го правят с мерак. Старата къща превърнаха в палат, май ще я правят къща за гости. Тук, в селото, има вече една такава къща. Чувам, че цените били високи, но имало туристи.

В селото живеем около 20-25 души, но се изпълва с живот през почивните дни. Тогава идват всички виладжии от Дупница и от София. Имам още едни съседи от Германия, но те идват само през лятото. На другия ми германски съсед родителите идват от Мюнхен всяка година през лятото на почивка. Сега чух и за сириеца, че си е купил къща, станахме международно село. Нека идват и се заселват, така селото ще живне. Едно време бяхме около 400-500 души, сега сме една шепа народ.

Имаме здравна служба, но лекар в селото нямаме. Когато имаме нужда, търсим д-р Стоилков от съседното село. Той никога не ни отказва преглед. Магазина за хранителни стоки го затвориха преди години. Имам две дъщери в Дупница, те ме снабдяват с лекарства и храна. Живея сама, съпругът ми почина, не се спирам от работа. Обработвам градината в двора и още една в селото. Произвела съм всичко – чушки, домати, картофи… помагам и на децата с каквото мога. Селото ни е прекрасно”, заключи баба Гюрка Панева.

В другия край на селото полицаят от Криминална полиция в Дупница Славчо Мутафчийски е отворил къща за гости и я кръстил на името на жена си – „Мая”. Славчо Мутафчийски започна строежа на дървена вила през лятото на миналата година. Имотът се намира на една пресечка от някогашната къща на Станко Станков, треньора на Братя Галеви, който наскоро я продаде за 100 000 лв. на бизнесмен. В момента новият собственик прави ремонт в къщата. В двора има остатъци от строителни материали.

В съседство е и къщата на проф. Мутафов. В друг имот се реконструира стара къща, купена наскоро от софиянец за около 40 000 лв.

Кметът на селото Георги Петров заяви, че всички обявени за продан имоти са изкупени. Останали са само два-три. В момента се продава къща от 70 кв.м с двор от 560 кв.м за 20 000 евро. Предлагат се и стари къщи за по 10 000-15 000 лв.

В селото имат вили бившият кмет на Дупница арх. Асен Пилев, бащата на общинския съветник от “Глас народен” в ОбС – Дупница Георги Градевски – Красимир Градевски, шефката на отдел “Култура” в общината Таня Петрова… Много столичани са си построили вили.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *