След разпитите на Каплата и жена му: Никой в Дупница не се надява на добра развръзка

Какво знае бившият гард на Братя Галеви – Васил Капланов-Каплата за изчезването на дупничанина Янек Миланов – това са въпросите, които вълнуват полицаите. Жена му Петя Николова, която също бе задържана и даде показания, по никакъв начин не са улеснили разследването, пише struma.com. На разследването не е помогнал и Каплата, а разследващите нямат доказателства за неговото пряко участие в отвличането на Янек, поне засега.

Няколко дни в полето на село Крайници полицаи, следови кучета, жандрамеристи търсеха следите на Янек, който във фаталната нощ на изчезването му е бил закаран там от Каплата, за да се разберат по някои лични въпроси.

А според мълвата в Дупница тези въпроси са свързани с Петя и отношенията и с Янек. И оттук нататък дни наред се спекулира с тези отношения, които едва ли не са основата на тежко престъпление – отвличане, та дори убийство на Янек, от когото почти месец няма следа. Каплата твърди, че го е оставил пред блока му, след като се разбрали по въпросите, които го вълнуват. И след това признание полицията е с вързани ръце, докато намерят доказателстава, че именно Каплата е свързан пряко с безследното изчезване на Янек.

Пълна мистерия е случилото се, защото ако Каплата е имал намерение да го отвлича и убива, то не би го направил така, че той да е първият заподозрян за това. Толкова ли е уверен в недосегаемостта си?! Ако Янек е убит и заровен някъде, то значи, че убиецът в никой случай не е бил сам. Ако пък Каплата няма отношение с изчезването, остава вероятността Янек да е бил причакан пред блока си и отвлечен от други лица.

Каплата е известен с множеството си зверски побоища по времето на братята, чийто довереник е бил. Той бе замесен в побой на македонец в крайпътно заведение „При Миро“ на Е-79, после пребиха ресторантьор и отново сред биячите на Галеви бе Каплата. Името му се свързваше с тези мутренски времена на рекети, заплахи, побоища, когато обаче над Каплата бяха неговите протектори, страховитите братя.

В същото време, запознати твърдят, че Каплата няма куража да убие някого, освен, ако не е станало случайно след сбиване. Полицаите не изключват вероятността да е поръчал отвличането и безследното изчезване на Янек. Заради любимата Петя???! Леко несъстоятелно звучи „Ревността“ като мотив Каплата да се саморазправя до смърт с Янек за минали отношения с жената, с която той живее. Отмъщение от любов, отмъщение от ревност, комплекс за малоценност, наранено честолюбие?

Трудно биха повярвали опитните ченгета на подобен мотив за тежко престъпление, освен ако не се касае за маниакално разстроен и болен човек, какъвто Каплата не е. Изчезването на Янек Миланов роди всякакви легенди в Дупница. Разкази без доказателства. Янек изчезна без следа.

Няма намерен труп – няма убийство, за каквото вече се заговори в Дупница. Бил убит и заровен някъде. Затова преди да търсят престъпника цялата полиция, главният прокурор Гешев се ангажираха да намерят следите от Янек, да намерят нужните им улики, за това че е станал жертва на престъпление. Такива липсват до момента и търсенето продължава, проверява се цялото поле край село Крайници, докъдето са стигнали с Каплата, за някакви следи и пресни гробове. Но нищо!

Каплата ли е бил основният враг на Янек Миланов?! Имал ли е Янек някакви други неизяснени отношения. Кой го е заплашвал, така както твърди и има ли Янек депозирани жалби в полицията за терора, на който е бил подложен – разбивали му апартамента, повреждали колата му. И зад тези заплахи ли стои фаталната Петя и нейният ревнив мъж Каплата? Това ли е прелюдията към отвличането и изчезването му.

Сложен за разплитане казус. Янек от години живее и работи във Франция, кой би могъл да е негов враг тук.. освен Каплата, заради Петя, или Янек Миланов е станал жертва на неподозирани до момента врагове с неясни мотиви? Търсенето продължава, но вече никой не се надява на положителен изход около Янек. Дано да е жив, дано да се е скрил от някого и от нещо, но месец вече от него няма никаква следа. Дупничани казват, че Галевите действали така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *