След Съвета по сигурност: Още днес произвеждаме 2000 защитни облекла

Oще днес ще бъдат произведени около 2000 защитни облекла от три БГ компании. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Боросов след извънредното заседание на Съвета по сигурност към МС.

Борисов разясни, че цяла нощ Институтът към вътрешното ведомство е работил по тестване на платовете. Изпитанията са минали добре и днес ще бъде сертифициран.

„Нито една държава няма запаси от маски, облекла, аспиратори, калцуни и ръкавици“, каза премиерът.

От думите му стана ясно, че на ден ще се прозивежда по 4 км плат. Според Борисов, ако днес се произведат по 1000 – 2000 облекла, то на ден може да попълваме нуждите си с по 30 – 40 000 бройки, за да имаме готовност.

„И да останат, ще ги пазим за резерва“, разсяни той.

Борисов припомни, че вчера МВР и Гранична полиция предотвратили опит за контрабанден износ на 7500 маски за Румъния, а през нощта е имало опит за износ на още 20 000. В тази връзка Борисов нареди отново на ДАНС и служите да следят за спекула.

„Светът е изцяло неподготвен за епидемия като коронавируса“, каза Борисов. По думите му едва сега се мисли за ваксина, лекарства, иновативни технологии. И попита:

„Кога ще се тестват, кога ще достигнат до пациентите“. Той изтъкна, че според прогнозите пикът на заболяването ще бъде през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *