Служебните министри – от тъмносини до яркочервени

Служебните министри – от тъмносини до яркочервени

С генерал начело и пъстър по цвят и партийна принадлежност се оказа новият служебен кабинет, който е втори за мандата на президента Румен Радев. Той беше назначен от президента Румен Радев с указ във вторник, но правителството встъпва в длъжност в сряда, като сред министрите има от тъмносини до яркочервени кадри.

Начело на кабинета пък Радев постави досегашния си секретар по сигурността и отбраната Стефан Янев, който бе част и от първия служебен кабинет, назначен от държавния глава – този на проф. Огнян Герджиков. Като вицепремиер и министър на отбраната в него Янев се озова в епицентъра на скандала с изтребителите „Грипен“, след като в последните дни на тогавашния кабинет внесе доклад, който ги класираше на първо място в конкурса за нови бойни самолети. Впоследствие конкурсът беше отменен, след като анкетна комисия в 44-тото народно събрание прие, че е бил компрометиран, а след провеждането на нова процедура беше сключена сделката с американската „Локхийд Мартин“ за закупуването на 8 изтребители F-16.

Янев далеч не е единственият член на правителството, който вече е бил част от служебен кабинет. 7 от всички 19 души в състава му имат именно такъв опит. Пет от тях са били в кабинета „Герджиков“, като освен Янев това са просветният шеф Николай Денков, министърът на туризма Стела Балтова, земеделският Христо Бозуков и социалният Гълъб Донев. Новият финансист №1 Асен Василев пък бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Марин Райков, назначен през 2013 г. от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Зам.-министър в едно редовно и две служебни – тези на Герджиков и на проф. Близнашки, пък е бил новият министър на транспорта Георги Тодоров.

Пряко свързани с поне три партии и от левия, и от десния политически спектър са друга част от министрите. Така например голяма част от биографията на новия здравен шеф Стойчо Кацаров мина под знака на кабинета „Костов“, по времето на който първо бе областен управител, а след това – зам.-министър на здравеопазването. Кацаров бе и два мандата депутат от СДС, докато Костов бе начело на партията, стана и сред учредителите на ДСБ.

Учредител, но на „Да, България“ е и новият икономически министър Кирил Петков, като той е и част от Националния съвет на формацията. В състава на кабинета влезе и бивш член на друга протестърска формация – т.нар. „Отровно трио“, което в крайна сметка стана дуо, след като новият културен министър проф. Велислав Минеков се разграничи от вече бившите депутати от „Изправи се! Мутри вън!“ Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов. Поне трима пък са шефовете на ведомства, свързани с БСП. Това са новият правосъден министър Янаки Стоилов, който оглавява идеологическата комисия на „Позитано“ 20 и е с ранг на зам.-председател на партията, земеделският министър Христо Бозуков, който се пробва, но без успех, за областен лидер на левицата миналата година в Пловдив, и вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, който бе депутат от БСП в 39-ото НС.

Говорител на кабинета също ще е ексдепутат от БСП. Очаква се това да е бившият народен представител от соцпартията в няколко парламента Антон Кутев.

Общо три указа издаде във вторник президентът Румен Радев. Освен този за служебния кабинет, държавният глава подписа и указа, с който разпусна 45-ото народно събрание и насрочи за 11 юли предсрочния парламентарен вот. С трети пък назначи състава на ЦИК, като председател на комисията очаквано стана Камелия Нейкова, Димитър Димитров, Емил Войнов, Росица Матева и Цветозар Томов са назначени за заместник-председатели, а Севинч Солакова заема длъжността секретар. Членове пък са Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *