Служителите в община Благоевград без увеличение на заплатите заради…

Между 6 и 12 дни допълнителен отпуск за „ненормиран работен ден” са получавали в зависимост от позицията си служителите в администрацията на община Благоевград при управлението на Атанас Камбитов.

Към този „бонус” е вървяло редовно и ДМС /допълнително материално стимулиране/, което обичайно е било 40-60% от месечната им заплата, а преди изборите, през октомври, на всички щедро е била изплатена по още една заплата.

На тези чиновнически благини сега е наложена финансова ножица заради лошото финансово състояние, в което е оставена общината от екипа „Камбитов”, пише струма бг. Очакваното в края на януари ДМС не е преведено и до момента, а заедно с него от началото на 2020 г. се спират и допълнителните дни отпуск.

Като капак, януарските заплати на общинарите, въпреки обявения от министър-председателя Б. Борисов 10% ръст в бюджетната сфера, не са пипнати и са същите като декемврийските.

„Няма как при над 13 млн. лв. дълг на общината да се раздава допълнително материално стимулиране на служителите. Не е тайна, че общината не получи и изравнителната субсидия от около 3 млн. лв. и за да изчистим наследството от сериозен финансов дефицит, се налага затягане на колана и сериозни икономии по всички направления“, обясни зам. кметът по икономиката Ясен Попвасилев.

Той призна, че идеята за премахване на допълнителните дни платен отпуск била на главния финансист Костадин Шумантов с категоричния мотив, че служителите, които остават след работно време да довършват служебна работа, са единици, а на болшинството отпуските се трупали, без да ползват целите, което рефлектира върху бюджета на общината, тъй като трябва да бъдат изплатени от хазната на общината.

Забавеното 10% увеличение на заплатите зам. кметът по икономиката на Благоевград обясни с очакваното влизане в сила на новата структура на общината. Тя обаче бе върната за втори път за преразглеждане в ОбС от губернатора Бисер Михайлов. Я. Попвасилев посочи, че актуализация на възнагражденията в администрацията ще има, като кметският екип ще направи всичко по силите си 10%-о увеличение да получат не само заетите в дейности държавна отговорност, но и в дейностите местна отговорност, за които такъв ръст не е задължителен.

Финансисти обясниха, че обичайна практика е за първите 3 месеца на годината общините да получават финансиране в размер на 1/12 от миналогодишния бюджет, като въпреки че са предвидени, парите се превеждат със закъснение, въпреки заложен ръст на субсидията, като често се изравняват със задна дата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *