Смолян с най-много починали от COVID-19, Пиринско – над средното ниво за страната

Смолян с най-много починали от COVID-19, Пиринско – над средното ниво за страната

Над половината от областите в България са дали по над 100 жертви на 100 хил. души население от началото на пандемията. Неочаквано столицата, в която са съсредоточени 1/3 от всички случаи на заразени с COVID в България (186 246 регистрирани), е на последно място по брой починали.

Това показват обобщените от анализатора Тихомир Безлов данни, които проследяват смъртността от вируса за целия период от началото на епидемията у нас през март до 16 декември.

Със 160,3 на 100 хил. население първенец с най-висока смъртност от COVID-19 за периода се оказва Смолянска област. София е на последно място с показател 51,9 на 100 хил.

Проследявайки данните през тези 10 месеца, Безлов изчислява, че средната смъртност за страната от коронавирусната инфекция е 84,6 на 100 хил. население.

Освен Смолян смъртност над 100 души на 100 хил. население има в областите Монтана и Разград – съответно на второ и трето място, както и Русе, Търговище, Кюстендил, Видин, Габрово, Шумен, Сливен, Силистра, Ямбол и София-област. Това са и областите, в които през последните седмици ситуацията остава критична, като в Шумен и Ямбол заетостта на леглата в болниците от седмици е между 80 и над 100%.

Освен столицата пък с най-ниска смъртност и под 60 починали на 100 хил. население е Кърджали.

Доста по-различна обаче е картината при смъртността през последния месец и половина, когато кривата и на заболелите, и на починали вървеше рязко нагоре. При средна смъртност 50,8 на 100 хил. население едва 5 области задържат нива под нея, като този път на последно място е Благоевград с 12,6 починали на 100 000, а първенец е Монтана със 113,4.

Благоевград е сред областите, които от началото на епидемията остават сериозно засегнати през всички месеци досега, но нивото ѝ на смъртност е малко над средното за страната.

Заедно с Монтана в първите пет области с най-висока смъртност от началото на ноември са Русе, Разград, Видин и Габрово.

Освен на 100 хил. население експертът прави сравнение на смъртността по области и на базата на това какъв процент от диагностицираните с COVID-19 са починали. Тази справка обаче отчита само установените с PCR тест случаи и не включва далите положителна проба с антигенни тестове, нито например докладвани случаи на починали след усложнения от пневмонии, при които тестът е бил отрицателен. Но общата картина за страната за периода март – декември не се променя значително и при този критерий. Отново води Смолян с 9,05% починали при 1898 заразени в областта до 16 декември. Средният процент за страната е 3,31, а най-малко са в София – 1,37% починали от 51 188 позитивни.

Стара Загора, Бургас, Варна, Благоевград и Пловдив са другите области с по-нисък от средния процент смъртност, а в първата петорка влизат отново Разград, Видин, Търговище и Монтана с между 8,01 и 6,57% починали.

По същия показател, но за времето от ноември досега на челно място е пак Смолян с 19,83%, а на последно – София с 2,03%. Тук втора по смъртност спрямо заразените излиза област Търговище (15,74%). В Кърджали, Разград и Видин през последния месец са починали между 10 и 12%от новите болни.

За ноември – декември под под средната за страната остава смъртността в Стара Загора, Бургас, Варна, Габрово, Враца, Пловдив, Перник и Кюстендил – между 3,26 и 4,64 на сто, пресмята Безлов. “На мен ми изглежда шокиращо, ако от 100 диагностицирани умират примерно 20 човека, както в Смолян, или 16, както е в Търговище”, коментира той. Уточнява, че за 124 починали няма посочено населено място.

Въведените мерки дават подобрение, но то продължава да е плахо, обобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на седмичния брифинг на здравното министерство. България остава на второ място в ЕС след Словения, а сред съседите на Балканите сме първенци. За последните 2 седмици средната ни смъртност е 21,4 души на 100 хил. население.

Има обаче спад в заболяемостта, която вече е 438 души на 100 хил. Така България вече е на 14-о място в ЕС. При ръст от 4,8% на новите случаи в Европа средно у нас за изминалите 14 дни има 4,5% спад, обяви доц. Кунчев. “Започваме да виждаме как това започва да се отразява на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината”, надява се той. По области обаче картината остава много различна.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *