Снегът осигури влага за овошките, кайсиите и прасковите обаче измръзнаха на 50%

„Овощните дръвчета в Кюстендилско устояха и на втория сняг през април”, заяви заместник-директорът на Института по земеделие Димитър Сотиров. Той прогнозира добра реколта от плодове през годината, но предупреди стопаните да вземат мерки за опазване на овошките от студове в края на месеца.

„Искам да успокоя хората, да не се притесняват, снеговалежът, който беше, се отразява добре по отношение на влагозапасяването на почвата. Що се касае до някакви повреди от измръзване, няма място за притеснение, тъй като температурите не бяха твърде ниски. Правя уточнението, че говоря за района на Кюстендил. При направена проверка на плодните пъпки се оказа, че няма измръзване на този етап”, увери експертът пред в. „Струма“.

Измръзване има обаче при прасковите и кайсиите. При тях реколтата е унищожена почти на 50%. „Кайсиите измръзнаха още при предишните студове. Сега ако има някъде, то е допълнително, но за района на Кюстендил кайсията не е стратегическа култура, това са единични дървета по личните дворове. Няма насаждения от кайсии. Ние акцентираме основно върху черешата, ябълката и сливата, които са най-широко разпространените овощни видове в района на Кюстендил. Там обстановката е нормална засега”, каза още заместник-директорът на Института по земеделие.

Димитър Сотиров отново подчерта, че ще има проблеми с реализацията на произведената продукция. „Очакваме благодатна реколта от ябълки и череши. В Пернишко също ябълките са добре, макар че е имало по-сериозен студ, няма поражения. Ябълките са с малко по-късно развитие. Дано няма късни пролетни студове в края на цъфтежа”, обясни експертът.

„Ако не падне карантината в ЕС, ние изнасяме череши основно за Италия, ако не се раздвижат пазарите, ще има затруднение, тъй като българският пазар е свит. Производството е сравнително добро и се опасявам, че няма да могат да реализират своята продукция без наличието на европейски пазар”, поясни Сотиров.

Запас от инертни материали – слама, стърготини, димки, има на пазара, трябва да имат стопаните, в случай че се появи прогноза за мраз и студ в края на април. „Прави се задимяване на градините, което предпазва”, е съветът на експерта.

От Института по земеделие прогнозираха, че няма да има съществена разлика на цените на плодовете в сравнение с предходната 2019 година. Цената ще зависи от раздвижването след края на пандемията от коронавирус, както и от количеството и качеството на произведената продукция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *