Снегът съсипа сливи, кайсии и праскови! Надежда за черешите и ябълките

Падналият сняг през изминалата седмица съсипа голяма част от бъдещата реколта от сливи, кайсии, праскови и джанки в Кюстендилско. Заради затоплянето много от овошките вече бяха цъфнали.

С падането на температурите цъфтежите и заформилите се плодни пъпки са унищожени, пише „Телеграф“.

60-80% кайсиите в Силистренско са измръзнали, но има места с 90% измръзнали дръвчета. Това обяви проф. Валентин Казанджиев от секция Агрометеорология към НИМХ. Подобно е положението в Търговище, където са засегнати 50% от кайсиевите дръвчета. В Главиница, Силистренско, са поразени половинята от всички овошки. В Пазарджик са измръзнали 30% от кайсиите и 30% от прасковите. Там има и измръзнали череши. Има съобщения и за измръзнал грах в Силистренско.

Такъв е случаят с кюстендилеца Георги Георгиев, който отглежда около 20 декара със сливи. „Почти изцяло дърветата са побелели от сняг. Цъфтежите падат, някои клони дори вече се счупиха. Поредна провалена година ще е за нас. Повечето вече извършихме и необходимите пръскания. Явно и този път разходите ни ще отидат на вятъра. Мъката е голяма. Единствената ни надежда с този коронавирус беше местното производство, което обаче беше съсипано от природата“, разтревожен разказа кюстендилецът.

Подобна съдба имат и негови колеги от района на Бобошево. Там над 40 декара отглежда само един стопанин, който не е прибирал реколта в продължение на 4 години. „Всяка година се надяваме, че ще бъде по-различна от предходната, но удряме на камък. Точно когато се радвахме на хубавото време, на цъфналите дървета, дойде изненадващият сняг“, жалва се и друг негов колега.

Масово старите технологии за палене на слама този път не могат да спасят продукцията. „То да палиш слама, но ако има мразове. А при сняг какво да правиш. Температурите паднаха, студено е, но в същото време и влажно. Няма спасение в този случай. Ако нещо остане по дърветата, то ще е малко“, коментира още Георгиев.

Кюстендилецът Севделин Атанасов, който отглежда малка овощна градина в село Лозно, разказа, че по-страшно от снега е студът. „Миналата седмица имаше 3 сутрини с минусови температури, вчера и днес също. Ябълки и череши не са цъфнали и за тях не е страшно, но джанките и кайсиите си заминаха. По-страшното е, че заради извънредното положение и забраната за излизане няма да има кой да бере черешите, ако ги има, и няма къде да се продадат. 90% от черешите отиват в Италия. Как си представяте някой да купува череши в Италия след два или три месеца?

Това е много по-страшно. Вие бихте ли си купили череши от пазара, ако мислите, че берачът може да е заразен? Положението е страшно. Хората, които са произвели марули, лук и репички, няма на кой да ги продадат. Това е повече от потресаващо, което се случва. В този случай, ако не умрем от вирус, ще умрем от глад“, обяви гневно Атанасов.

По негови думи след падналия сняг трябва да бъде направено отново пръскане и да се обработи земята против трева. „Как ще обработват земите си хората, ако забраните продължават и ако не се усеща перспектива? Повечето овошки се намират по селата, а каква бележка да си извади човек, че иска да запази овошките си в тази криза ли? Държавата, местната управа не мислят за това. Аз съм песимистично настроен“, обяви още Севделин Атанасов.

Голяма надежда за череши и ябълки

В момента водим изследвания и проучвания за това дали снегът се отразява на вече цъфналите дървета. Той би се отразил пагубно за кайсиите, сливите и джанките, които вече са във фаза цвят. В нашия район кайсиите са слабо застъпени, те са обикновено по дворовете, където снегът не е толкова фатален заради отстоянието от къщите. Насажденията от сливи, които се намират в по-високите райони, тяхното развитие все още не е настъпило. При тези обаче, които се намират в по-ниските части, ще има проблеми, заяви директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Илияна Кришкова.

Що се отнася до черешите и ябълките, те все още не са цъфнали и при тях снегът няма да се отрази негативно, а напротив – ще спомогне за тяхното малко по-късно развитие. „Поради топлото време черешите и ябълките бяха започнали да се развиват много по-рано от необходимото и сега този сняг ще задържи тяхното развитие. Само по себе си той ще се отрази благоприятно на този вид овошки, прогнозира доц. д-р Кришкова.

Агроспециалисти припомнят, че през предходните 3 години мраз и слана удариха през април голяма част от реколтата от череши в региона. Щети бяха нанесени на десетки земеделски производители. „Ако снегът спре и времето се задържи според сезона, ще можем да се радваме на реколта. Дано поне времето бъде с нас”, коментираха още специалисти от региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *