Собственикът на „Картала” се разпъргави да прави инсталация за изкуствен сняг

Собственикът на „Картала” се разпъргави да прави инсталация за изкуствен сняг

Фирма „Прима Инвест БГ” ООД, която в началото на миналата година стана собственик на ски център „Картала” над Благоевград и пропусна 2 сезона, с изключение на малцината посетители, които привлече тази зима с малката писта и бейбивлека, е решила да прави инсталация за изкуствен сняг.

Завчера тя уведоми за инвестиционното си намерение Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, но се оказа, че документите й не са пълни, при това липсва най-важната част – откъде инсталацията ще взема вода, за да я превръща в сняг, пише в. „Струма“.

В предложението само е споменато, че наблизо има шахтов кладенец, но нито е посочено кой му е собственик, нито дали собственикът на имота е съгласен да му вземат от дебита, за да правят сняг за пистите.

Иначе „Прима Инвест БГ” ООД обстойно е описала, че дължината на трасето на инсталацията ще бъде 1100 метра. Фирмата е изчислила още, че са й нужни 7 л/сек. през трите месеца на зимния сезон декември, януари и февруари.

Предвижда още да изгради кладенец за потопяемата помпа, около 40 метра тръбопровод /ако получи разрешение за ползване на съседния сондажен кладенец/, резервоар от стоманобетон /вкопан в земята и с обем 300 кубика/, помпено помещение и още 800 метра тръби, които ще отвеждат водата от помещението до пистата.

Засега дирекцията се е въздържала от отговор дали одобрява инвестиционното намерение, поне докато не получи документите за кладенеца. Според разчетите й вода в района има достатъчно и исканите 7 л/сек. няма да са проблем, но ако се стигне до вариант отказ на съседа и вадене на разрешително за копаене на собствен сондажен кладенец, със сигурност и догодина ски центърът ще остане затворен. Освен ако не падне много сняг и ако се окаже, че технически ски съоръженията са изрядни и не застрашават сигурността на туристите.

Припомняме, че зоната, която включва ски писти с дължина 5 км, кабинков лифт с две станции и два ски влека, започна да се изгражда през 2006 г. от дружеството “Прима Инвест БГ” на Илия Ризов, но впоследствие попадна под контрола на Българо-американска кредитна банка заради неизплащан кредит. Банката я обяви за продан и неин собственик стана компанията за търговия с оръжие “Армако”. Неин представител е оръжейният бос от Сандански Лъчезар Динчев, а с управлението на курорта над Благоевград е натоварен бившият й собственик Ризов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *