Собственикът на фирма за осветителни тела Христо Николов се отказа от заменка и започва строеж на къща

Собственикът на фирма за осветителни тела Христо Николов се отказа от заменка и започва строеж на къща

Опитът на кмета на благоевградското с. Изгрев Йордан Китанов да спаси имот, ползван от години от фамилията на съселянина му Огнян Иванов, се увенча с неуспех – собственикът на фирма за продажба на осветителни тела Христо Николов се отказа да договорят с Иванов някаква заменка и започва да строи върху терена. В РИОСВ – Благоевград той е подал заявление за строеж на къща със застроена площ от 250 кв.м върху парчето земя от 434 кв.м, което купи на търг от общината в началото на годината. Къщата ще е на 2 или 3 етажа, а по проект частта незастроен терен трябва да бъде озеленена.

Припомняме, че по време на общинския търг кметът Й. Китанов (на снимката) се опита да разчувства кандидатите за парчето земя с обяснението, че съселянинът му, който е на 65 г., цял живот е живял на това място и няколко пъти е искал да го откупи от общината, но от там неизменно му отговаряли, че това може да стане само с търг. Молбата на Китанов към останалите кандидати да се откажат от участие в полза на Иванов, който също бе регистриран като кандидат да купи мястото, не бяха чути.

Последната надежда бе в собственика на фирма „Лотос Лайт“ ЕООД – Христо Николов, който се оказа съученик на кмета от 9-о ОУ и негов съотборник по време на мачовете. Николов, който спечели търга с оферта от около 30 000 лв., обеща да договори някаква заменка с Огнян Иванов, но се оказа, че такъв разговор изобщо не е воден, а входираното инвестиционно намерение означава още, че и занапред няма да бъде воден, пише в. „Струма“.

Загубената спасителна кауза не изненада Й. Китанов, който разбра от репортера ни, че в управляваното от него село започва поредният строеж. Факт е, че заради близостта до Благоевград Изгрев е едно от най-скъпите села в общината – квадратен метър нива тук стига до 35 евро. Търсенето на парцели е доста засилено, а предлагането на имоти е малко, и то на доста високи цени – например двуетажна недостроена къща с двор от 500 кв.м се предлага за 138 000 евро.

Най-новият собственик на парцел в селото пък – търговецът Хр. Николов, много често се явява на търгове за терени в различни части на общината. През 2019 г. той се кандидатира за общински имот от 268 кв.м над пожарната в Благоевград, на 300 метра от болница ПУЛС, но не успя да го спечели – победителят даде рекордната цена от 133 200 лв. и успя да пребори всичките 8 конкуренти. Миналата година Николов смени тактиката и започна да участва в търговете за общински терени с по-щедри оферти – така той спечели петно за гараж в благоевградския кв. „Ален мак“ и наскоро уведоми институциите, че смята да пристъпи към строежа.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *