Собственик на автокъща в Дупница: За април не съм продал нито една кола

Председателят на Сдружението на собствениците на автокъщи в Дупница Вергил Кацов коментира, че автокъщите в Дупница са отворени, но купувачи няма. „За месец април не съм продал нито един автомобил”, призна Кацов, който е собственик на няколко автокъщи при селата Пиперево и Джерман на главен път Е-79.

Пред в. “Струма” дни след като бяха отменени КПП-тата той коментира: “Никой не търси да купува автомобили. Приоритетите на хората сега са други. Те трябва да преодолеят психически създалите се нови условия на живот. От 1 до 13 март съм продал 19 автомобила. На тази дата беше въведено извънредно положение в страната, пазарът на автомобили изведнъж секна. От 13 март до края на месеца успях да продам 9 автомобила. За април нито един.

Границите са все още затворени и клиентите от съседните държави не могат да пътуват. Българските клиенти само питат какви автомобили има и на какви цени, но не купуват. Няма никакви сделки. Много колеги освободиха персонала и го изпратиха на трудовата борса. Моите работници са все още на работа. Успявам да им плащам основната заплата, но без бонуси за продадени автомобили, защото няма продажби”, заяви В. Кацов.

Според него и в други браншове на икономиката положението е същото. Превозвачи на товарни превози са се оплакали пред него, че нямат курсове. Тези, които са извозвали месо от чужбина, не работят, тъй като хотелите и ресторантите са затворени и няма на кого да се пласира месото.

В хранителните магазини също е спаднал драстично оборотът. Собствениците им се оплакват, че клиенти има, но оборотът е паднал драстично. Купуват се само храни от първа необходимост. Мина периодът на пълните кошници, сега купуват по 100 грама сирене, един хляб, кофичка кисело мляко…По време на пандемията се е увеличила двойно продажбата на цигари в магазините и дюкянчетата.

Собствениците на закусвални и кафенета в Дупница се оплакват, че след разрешението да отворят терасите на открито няма много клиенти, хората или се страхуват да консумират храна и напитки по заведенията, или нямат достатъчно пари дори и за едно кафе, което е 1,80 лв. в центъра на Дупница.

Само аптеките работят на пълни обороти в Дупница. Вчера възрастни хора се бяха наредили на опашка пред аптека в Дупница, без да се съобразяват с дистанцията от 1,5 м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *