Собственик на верига хранителни магазини прави мандра в жилищен блок в Симитли

Мандра в центъра на гр. Симитли прави собственикът на верига хранителни магазини и на фирма „Стоми-99” Стоян Павлов. Тя ще бъде разположена в жилищен блок, в бившия стол на военните, който преди няколко години бе продаден от ведомството на Красимир Каракачанов наред с много други обекти в цялата страна, пише в. „Струма“. Инвеститорът възнамерява да направи пристройка до блока и така да разшири площта на стола, за да събере на нея както мандра, така и поредния си хранителен магазин.

Самото помещение е двуетажно – с полуподземен и първи етаж. След разширяването партерното ниво ще стане с площ 331 кв.м, а сутеренът – 391 кв. м. Магазинът ще е в партера, а сутеренът е оставен за основната част от инвестицията. За производството на млечните продукти ще бъдат обособени няколко помещения: приемно и пастьоризационно, работно и за опаковане, камери за зреене и съхранение на продуктите, котелно помещение, складове, миялно, санитарни стаи за персонала и лаборатория.

Плановете на симитлийския бизнесмен са мащабни – в мандрата той ще обработва до 2000 литра мляко дневно, а годишната му продукция ще е 100 тона бяло саламурено сирене, 50 тона кашкавал, 100 тона кисело мляко, 5 тона извара и 10 тона меки сирена за мазане. Реализацията на продукцията няма да е проблем – собственикът на мандрата има няколко хранителни магазина както в Симитли, така и в Благоевград.

Павлов вече изпрати детайлното си инвестиционно предложение до екоминистерството и получи първите одобрения от структурите му. Предстоят издаване на строително разрешение за пристройката от общината в Симитли и комплектоване на преписката с разрешителни от Областна дирекция по безопасност на храните и РЗИ.

Стойността на бъдещата инвестиция е над 200 000 лв.

През последните години в региона бяха открити много мандри, с които главно животновъди затвориха цикъла и вместо да продават мляко на прекупвачи и други мандри на безценица, предпочетоха сами да започнат преработката му. Държавата също даде финансово рамо на тези предприемачи – в Програмата за развитие на селските райони ДФЗ отпусна инвестиция за малка мандра до 60 000 лв., представляващи 50% от стойността на едно такова предприятие. Програмният период изтича на 31 декември 2020 г. и не е ясно дали финансирането ще бъде продължено и догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *