Собственик на къща за гости в Градево ще връща 330 000 лв. европари

Собственик на къща за гости в Градево ще връща 330 000 лв. европари

Собственик на къща за гости в симитлийското село Градево ще трябва да връща 330 640 лв. на държавата. Толкова била финансовата помощ от ДФ “Земеделие”, отпусната на едноличния търговец Борислав Илиев през 2014 г. по мярка 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности” от Програмата за развитие на селските райони на ЕС, информира в. „Струма“. Той бил подпомогнат с еврофинансиране за изграждане на къща за гости и закупуване на съоръжения за организиране на разходки сред природата на база представен бизнес план.

В него се посочвало, че ще се създадат нови работни места и ще развие селски туризъм, а във финансовата част били заложени приходи и разходи за всяка от 10-те години на изпълнение на бизнес плана. Във всяка една от първите три години били заложени приходи от нощувки и допълнителни туристически услуги, които били конкретизирани като суми.

При извършените проверки от страна на ДФЗ е установено, че приходите на бизнесмена за първите три години – 2016, 2017 и 2018 г., са средно 9,6% от заложените в бизнес плана, което е далеч под 50%. Това дало основание на проверяващите да направят извод за недостатъчна икономическа жизнеспособност на инвестицията и неизпълнение на целите по чл. 2 от наредбата, поради което от ДФЗ са поискали обратно предоставената финансова помощ от едноличния търговец.

На ЕТ “Борислав Илиев – 1973” е съставен акт за установяване на публичното държавно вземане в размер на 330 640 лв., който той обжалвал в Административен съд – Благоевград. Той оправдава неизпълнението на бизнес плана и с настъпили форсмажорни обстоятелства, изразяващи се в липса на снеговалеж през последните години и нетипично високи за зимния сезон температури.

Делото е разгледано от съдия Димитър Узунов, който не счита, че промяната в климата е извънредно обстоятелство. Според съдията от приетите по делото доказателства безспорно се установява, че е налице бездействие от страна на търговеца, изразяващо се в неизпълнение на заложените финансови параметри в бизнес плана за три поредни години на действие на договора, поради което жалбата на едноличния търговец е отхвърлена.

Любопитното е, че тази къща за гости в село Градево е била обявена за победител в национален конкурс през 2015 г. за най-добра фасада с 4219 гласа на публиката, като вотът е проведен в специализиран сайт. Проектант на къщата е арх. Любомир Огорелков, инвеститор ЕТ “Борислав Илиев – 1973”, а изпълнител е фирма “Корект строй” ООД.

Собственикът на къщата за гости има възможност да обжалва ршението пред ВАС. Той не е единственият в тази ситуация. В Административен съд – Благоевград има серия от идентични дела по жалби на собственици на къщи за гости в Пиринско срещу актове на ДФЗ за връщане на евросубсидии поради неизпълнение на заложените параметри в бизнес плана, като голяма част от бизнесмените са от Гоцеделчевския район.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *