Собствениците на ски център Картала се отказаха от инсталацията за изкуствен сняг

Липса на вода в района на ски център Картала над Благоевград обрича на неуспех надеждите на областния център да се превърне във второ Банско.

Собственикът на „Прима инвест БГ“ ООД Илия Ризов, който поддържа центъра, на 25 август бе принуден да се откаже от намерението да изгради инсталация за изкуствен сняг в едноименната местност, без която пистите остават обречени на капризите на времето и меките зими в тази част на страната. Причината е, че няма откъде да бъде взета вода, която да я превръща в изкуствен сняг, пише в. „Струма“.

Още в инвестиционното си намерение, депозирано тази пролет, „Прима Инвест БГ” ООД прати непълна документация с липсваща най-важната част – за снабдяването с вода. В предложението Ризов само бе споменал, че наблизо има шахтов кладенец, но без да посочи нито кой му е собственик, нито дали собственикът на имота е съгласен да му вземат от дебита, за да правят сняг за пистите.

Според Ризов дължината на трасето на инсталацията ще бъде 1100 метра и в нея трябва да влизат 7 л/сек през трите месеца на зимния сезон – декември, януари и февруари, за да се обезпечи сняг за пистите. Разчетите на Басейнова дирекция показват, че 7-те л/сек не са проблем, ако собственикът на сондажния кладенец се съгласи да намали собствения си дебит, но ако се стигне до вариант отказ на съседа и вадене на разрешително за копаене на собствен сондажен кладенец, със сигурност и догодина ски центърът ще остане затворен. До момента обаче заявено намерение в МОСВ от „Прима Инвест БГ” за собствен кладенец не е депозирано.

Припомняме, че съвсем изненадващо преди няколко месеца се оказа, че зоната има сериозен проблем и с водата за пиене. Фирмата бе глобена за нелегалното водоснабдяване от високопланинската река Кривица, при това сигналът бе подаден от държавната фирма ВиК – Благоевград, а на екоинституциите бяха нужни 10 месеца, за да го проверят и да потвърдят, че 3-етажният хотел „Картала” на долна станция на лифта на ски писта „Картала“ над Благоевград се захранва нелегално с вода от река Кривица чрез криминално изградено водохващане, с което тегли речната вода и я отвежда до сградата.

Кабинковият лифт с две станции и два ски влека в зона Картала, която включва ски писти с 5 км дължина, започна да се изгражда през 2006 г. от дружеството „Прима Инвест БГ” на Илия Ризов, но впоследствие попадна под контрола на Българо-американска кредитна банка заради неизплащан кредит. Банката я обяви за продан и неин собственик стана компанията за търговия с оръжие „Армако” с представител оръжейният бос от Сандански Лъчезар Динчев. Миналата година с управлението на курорта над Благоевград той натовари бившия й собственик Ризов. Центърът остана затворен цялата зима, а без вода и изкуствен сняг най-вероятно ще пропусне и предстоящия сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *