Собствениците на черешови масиви наемат берачи на многодневни трудови договори

Многодневни трудови договори за берачи на череши в Кюстендилско е новата промяна в трудово-нормативната уредба тази година, пише „Струма“. Мярката е предприета в текстовете на Закона за въведеното извънредното положение. Срокът за сключване на многодневни договори е 120 дни, посочиха от Инспекцията по труда.

Многодневни трудови договори могат да бъдат сключвани и за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, както и от тютюн. Паралелно с тях остават в сила и еднодневните договори, които бяха възприети преди две години.

От Инспекцията по труда отново напомниха, че договорите не лишават берачите от социалните придобивки, които получават, каквито опасения се появиха миналата година. Не е необходимо наетите също да прекратяват регистрацията в Бюрото по труда, в случай че имат такава.

„Всичко се случва много бързо. Общо взето не можеш да прецениш още отсега колко хора ще берат Първата година имаше проблем, защото хората от ромската общност се притесняваха да не загубят помощите, които получават. Миналата година нямаше такива проблеми, мисля, че и сега няма да има”, споделя собственик на черешов масив.

През 2019 година 3000 бяха еднодневните договори, сключени в региона. Кампанията в Кюстендилско ще започне след 1 юни. С двата вида договори няма да се налага на работодателите да внасят предварително осигуровки.

Ще припомним, че само преди десет дни земеделският министър Десислава Танева обяви решението на ведомството за подкрепа на черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел са отпуснати 1 милион лева. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30%, спрямо 2019 година.

Справката на аграрното ведомство показва, че 10 000 хектара с насаждения от череши има в България, 14 000 декара предстои да влязат в плододаване. „Секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме“, отбеляза земеделският министър.

В Кюстендилска област площите с череши са 17 000 декара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *