Собственици на масиви: Черешите ще отидат за ракия заради лошото време и липса на търсене

„Няма търсене на череши тази година”, оплакаха се собственици на масиви в Кочериновско и Бобовдолско. „На ден продаваме по 20-30 кг. Търговци не идват, няма и пунктове за изкупуване на плодовете”, заявяват те, притеснени, че сега и от дъждовете плодовете ще се напукат и цялата им продукция ще отиде за ракия, пише в. „Струма“.

Кметският наместник на кочериновското село Мурсалево Робертино Киров заяви, че е готов да продаде на безценица продукцията от 10-те дка, които обработва, за да върне малка част от вложените средства за обработка на масивите.

„Готов съм да продам черешите и за по 1,50 лв., само да ги продам, иначе ще трябва да ги слагам за джибри. Годината е лоша. Черешите зреят отдолу нагоре, а не както от други години – от върха към дънера. Ако продължат дъждовете, плодовете ще се разпукат и няма да взема нито стотинка, всичко ще отиде за ракия. Не получавам субсидии. Всичко – окопаване, кроене, пръскане… плащам от джоба си. Препаратите са скъпи. За един дка пръскането ми излиза от 80 до 120 лв.

Преди няколко години идваха едри търговци и изкупуваха цялата реколта от полето, сега никой не търси череши. На ден продавам по 30-ина килограма на дребни прекупвачи. Давам ги на 2,50 лв. Пунктове за изкупуване на череши не се разкриват в нашата община вече повече от 15 г. Някакъв италианец, който живее в Кюстендил, изкупувал черешите в цялата област, но в нашата община не открива пунктове. Стана много трудно да се реализира продукцията, а ме чакат десет декара – да се оберат и продадат, но какво ще правя, не знам, купувачи няма”, оплака се Р. Киров.

Фризьорката Зорница Минчева от Мурсалево е намерила начин да продава черешите, които отглежда върху 8 дка, като ги предлага по интернет на цена от 3,50 лв., в която влиза и доставката по домовете на клиентите. Ето какво заяви Минчева: „Тъй като няма все още открити пунктове за изкупуване на череши, реших да ги продавам по интернет и съм доволна. Пишат ми и едри прекупвачи, които искат да изкупуват по 500 кг на ден. Семейството ми има 8 дка череши млади насаждения. Берем плодове от тях отпреди 5 години. Берем по около 3 тона. Разбрах, че на пунктовете плодовете ще се изкупуват за по 60-80 ст. Ако е толкова ниска цената, предпочитам да направим ракия от черешите, отколкото да ги дам на безценица. В работата по масива е заето цялото ни семейство – свекър ми, съпругът ми, аз… С тези стотинки не можем да си платим труда само, а кроене, пръскане, изораване… Берачите на череши миналата година не искаха да се качат на дървото за по-малко от 50 ст. на килограм. Даже някои берачи искаха и по 70 ст. надница за килограм”, заяви 32-г. Зорница Минчева.

Съпругът й, 35-годишният Любомир Ангелов, е собственик на фирма за изработка на европалети. Отглеждането на череши е допълнителна дейност на семейството, което има две малки деца.

В Бобовдолско също все още няма открити пунктове за изкупуване на череши. И там фермерите търсят начини да продават продукцията от черешовите масиви, които са най-много в Мламолово и Шатрово. Кметът на селото Милан Михайлов заяви пред “Струма”, че от години не е откриван пункт за череши в селото. Собствениците на черешови градини извозват със собствен превоз набраните череши на километри от селото. През миналата година е имало отворен пункт на пътя Дупница-Кюстендил, при село Паничарево. Тази година мламоловци ще се наложи да извозват черешите до Таваличево, което е на около 25 км. Като се включи и цената на транспорта до пунктовете, себестойността на 1 кг череши ще се увеличи, а печалбата ще падне.

Роми от Сливенско берат череши в село Шатрово срещу 35 ст. за кг. Ранните череши се продават за по 2,00 лв. за кг, като купувачи ги взимат направо от полето. Кооперацията в селото е сключила договор с румънска фирма, която изнася шатровски череши за Румъния, която плаща по 85 ст. за килограм за ранните и по 1 лв. за по-късните сортове.

Собственици на череши, които не са в кооперацията, сами си търсят пазар. Кметският наместник на селото Елена Атанасова отглежда няколко декара череши.

„Ако продължат валежите от дъжд, ще съсипят реколтата, която тази година е добра. Черешите ще се разпукат и стават негодни за пазара, ще отидат в бидони за ракия. Берачите ни искат по 50 ст. за килограм. Ако не се увеличат изкупните цени, за мен няма да остане почти нищо. Миналата година изкупуваха черешите на 60-70 ст.”, заяви кметският наместник Е. Атанасова, която е излязла в отпуск, за да обере плодовете .

Репортерска проверка установи, че на пазара в Дупница производители предлагат черешите на цени от 2,00 лв., а прекупвачите – 3,50 лв., но търсене нямаше.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *