Собственици на хотели от различни народности с безвъзмездна помощ за банскалии

Собственици на хотели от различни народности с безвъзмездна помощ за банскалии

В тези дни, в които Банско е блокиран под карантина и „пиле не може да прехвръкне“ скромно и без да парадира, без да търси нищо в замяна, един човек с голямо сърце се грижи за прехраната на хронично болни, самотни и немощни хора от община Банско.

След обявяване на извънредното положение в страната, генералният мениджър на х-л „Регнум“ – Бурхан Немутлу, предложи на общинското ръководство помощта си за безвъзмездно изхранване на хора в нужда. Всеки ден социалните работници от общината и доброволци занасят до домовете на над 60 възрастни банскалии, които по различни причини не могат да се грижат за себе си топла храна в съдове за еднократна употреба. Храната се приготвя в ресторанта на г-н Немутлу.

Олег Филипов, собственик на фирма „Полис“, направи щедро дарение от хранителни продукти за всички социални заведения на територията на гр.Банско. С дарения на хранителни продукти, в подпомагането на социално слаби банскалии се включи „Кемпински Хотел Гранд Арена“ – Банско и фирма „Белла“ на Димитър Калистрин.

Александър Попов от фирма „Килъри „направи дезинфекцията на комплекс „Еделвайс“, където беше английското семейство с 9-годишното дете с положителна проба, както и на х-л „Ривърсайд“, където бяха настанени английските туристи. Дезинфектира също безвъзмездно градския парк, всички спортни и детски площадки, въпреки че не могат да се ползват по време на карантина.

Земеделските стопани от Банско – Иван Малчов, Тодор Златев, Сашо Въчков, Борис Каръков, Ицо Дончев и Михаил Тренчев с техниката си се присъединиха към „Чистота – Банско“ ДЗЗД за обработката на уличната мрежа с дезинфектанти. Тези дни Райчо Мотев – собственик на ДЕП-Трейдинг ЕООД безвъзмездно дезинфекцира улиците на гр. Добринище.

Община Банско благодари на техния приятел и съгражданин Джеймс Хюс, който беше в основата на организацията за отпътуването на 342 британски туристи. Пред последната седмица Хюс, с помощта на банскалии осигуриха подслон и храна за други 100 англичани. Помогнато беше и на много руски, украински и други чуждестранни гости.

„Драги съграждани-англичани, тия дни осъмваме в Банско без вашето присъствие, без уличните разговори между нас – на калпав български и лош английски. Ние, банскалии, сме твърди и трудно завързваме приятелства. Но когато го направим, то е докато над Пирина изгрява слънцето, пишат банскалии в социалните мрежи. Сбогуването на Банско с „неговите“ англичани е временно. Скоро ще изпием заедно по една нашенска ракия за здраве. Come back soon! We miss you, ле?!“

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *