Спад в броя на заразените с COVID-19 в Италия

Спад в броя на заразените с COVID-19 в Италия

В Италия намалява броя на заразените, на приетите в болница, заболели от Covid-19, и на смъртните случаи от него . Това се пояснява в доклад на Висшия национален институт по здравеопазване на страната (ISS).

Докладът се базира на съвместни анализи и статистики със здравното министерство и регионалните здравни органи.

Засяга периода на ваксиниране започнал на 27 декември миналата година до 3-и май и се отнася за над 13 милиона ваксинирани.

Резултатът сочи, че от началото на ваксинационния цикъл инфекциите са намалели с 80% , с 90% – хоспитализациите и с 95% – смъртните случаи. Отнася се както за мъжете, така и за жените от различните възрастови групи. Това е първото национално проучване за въздействието на ваксинацията срещу Covid-19 в Италия. Фондацията GIMBE, която също има свои проучвания, предлага индексът на заразност RT да не се взима вече под внимание като параметър за определяне цвета на отделните области. По този начин, ще се благоприятства облекчаването на мерките. От понеделник 17-и май, без Вале ди Аоста в оранжев цвят, цяла Италия ще е в жълто. Означава възобновяване на редица дейности.

Италия отмени изискването за петдневна карантина при пристигане в страната за всички пътуващи от Европейския съюз, Великобритания и Израел. Решението влиза в сила от неделя. За всички пристигащи на територията на Италия обаче остава изискванто за отрицателен резултат от тест за Covid-19.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *