Спасители извадиха жив руснак, затрупан от лавина в Пирин

Планинските спасители от Банско извадиха жив руснак, затрупан от лавина в Пирин. Около 10:50 ч. днес е получен сигнал за инцидента в м. Ечмище, извън маркираните писти. Двама руснаци от Москва излезли в девствената природа, за да се спускат със ски.

В този момент се отцепила лавина, която ги повлякла надолу. Единият успял да се измъкне сам и подал сигнал в ПСС-Банско. Веднага към мястото се отправили четирима спасители, след тях тръгнали още шестима с кучета.

Първата група пристигнала на мястото много бързо – след около половин час. Видели изхвърлена ска и разбрали къде може да е човекът. Успели да го изровят. Оказало се, че не е получил никакви наранявания, но бил страшно изплашен, трудно намирал думи да говори. Установило се, че е бил затрупан около 2 часа. Имал обаче някаква дупка в снега, през която е дишал.

„Щастлив край на акцията! Този човек е имал голям късмет. Такова нещо се случва изключително рядко“, казаха спасители, участвали в акцията. За тях също е било много опасно, защото има нов сняг, времето се е затоплило, което е предпоставка за падане на лавини. Да се кара само по пистите в ски зоната и да не се напускат маркираните трасета, предупреждават планинските спасители от Банско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *