Спа курорти и хотели с достъп до еврофинансиране от ОПРР

Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната ще имат достъп до евросредства за изпълнение на проекти по Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Те ще могат да получат финансиране за изпълнение на важни инфраструктурни проекти под формата на интегрирани инвестиции в партньорство с други, най-малко три, заинтересовани страни. Това съобщи в Сандански заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Тя се включи в кръгла маса на тема „Българските балнеокурорти – устойчиви европейски здравни дестинации“ и представи възможностите за подобряване на инфраструктурата в туристическите дестинациите. Във форума, организиран от „Български съюз по балнеология и СПА туризъм“, участваха представители на асоциацията, кметове на общини от страната и др.

Зам.-министър Николова информира, че средствата, с които ще разполага програмата, са около 1,483 млрд. евро, като към тази сума ще се добави и национално съфинансиране. Очаква се още от средата на следващата година по програмата да може да се кандидатства с проекти.

„Туризмът е сред основните приоритети на новата оперативната програма, като ще разчитаме на сектора да повлияе положително в развитието на малките населени места, където има най-големи дисбаланси“, заяви Николова. В тази връзка тя посочи, че ресторантьори и хотелиери, като представители на бизнеса, ще могат да изпълняват различни типове дейности и мерки в подкрепа на икономическия сектор и повишаване на стандарта на живот и доходите в регионите. Проектите трябва да включват комбинация на различен тип мерки – изграждане на съпътстваща инфраструктура, облагородяване на околните пространства, мобилност, свързаност, достъпност до самите балнеокурорти. „Разчитаме туристическият бизнес да допринесе за добри проектни идеи, които да носят по-висока стойност за територията и силен икономическия прираст“, каза Николова.

Заместник-министърът напомни още, че в страната няма да има населени места без достъп до еврофинансиране, така че всички туристически общини ще имат възможност за изпълнение на проекти, включително и коопериране на туристически организации между градски и селски общини.

В новия програмен период освен културния туризъм, на фокус ще са и социалният и здравен туризъм, които също ще получават европейско финансиране. Предвидени са мерки, насочени към рехабилитация, възстановяване и долекуване на възрастни хора. Заложена е и възможност за реализиране на нова инфраструктура за домовете за стари хора.

Заместник-министърът коментира още, че овен инвестиции в инфраструктура, икономическият сектор в туризма ще получи подкрепа за лесен достъп до нисколихвени кредитни линии, грантове и др. Браншът ще може да разчита и на средства в подкрепа на рекламата и популяризирането на природни забележителности, както и линия за обучение и подготовка на кадри за различните туристически обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *