Спецпрокуратурата изиска сигналите срещу екскмета Камбитов за последните 5 г.

Сигнали и искания за предсрочно прекратяване пълномощията на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, постъпвали в Общинската избирателна комисия от 01.01.2015 година до момента, както и клетвения лист на Камбитов от 2015 г., изиска от ОИК – Благоевград Специализираната прокуратура, пише в. „Струма“. Без в искането да е уточнено, най-вероятно става въпрос за разследване срещу екскмета, свързано с негова търговска фирма по време на втория му мандат, заради която общински съветници поискаха предсрочното му освобождаване. До такова обаче не се стигна.

По тази причина днес председателят на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров свиква заседание на комисията, която ще трябва да изготви искане до секретаря на община Благоевград за отваряне на помещенията, в които се съхраняват архивите на ОИК за мандат 2015-2019 година, а настоящите членове на ОИК, които са били и в предишния състав на комисията, ще имат задачата да разпознаят исканите от следствието и прокуратурата документи в архивираните книжа.

Припомняме, че макар и за кратко – около седмица, по време на втория си кметски мандат миналата година Атанас Камбитов съчета кметските си функции с управлението на частната фирма “Старт 2015” ЕООД. Съветничката в предишния ОбС Злата Ризова се позова на чл. 41 от ЗМСМА, според който на кметове на общини е забранено да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, и поиска от ОИК прекратяване на пълномощията му.

През април 2019 г. обаче Общинската комисия отказа да отстрани Ат. Камбитов от поста и тяхното решение бе обжалвано в съда от БСП. Административен съд – Благоевград спря делото с мотива, че в Окръжен съд – Благоевград е заведено търговско дело, в което кметът иска да бъде обявено за несъществуващо, че е бил за кратко управител на фирма „Старт 2015” ЕООД.

В крайна сметка Камбитов остана на кметския пост до изборите. Той загуби делото в Окръжен съд – Благоевград, но чак през януари тази година. Тогава магистратите отхвърлиха иска му за обявяване на нищожно вписването му като управител на фирма „Старт 2015” ЕООД за периода от 25 септември 2017 г. до 3 октомври 2017 г.

В момента Камбитов обжалва това решение пред по-горна съдебна инстанция и едва след като бъдещото съдебно решение влезе в сила, Административен съд – Благоевград ще трябва да възобнови делото срещу него.

Междувременно обаче той използва същия казус, за да атакува новоизбрания кмет на Благоевград Румен Томов и преди няколко дни Томов бе отстранен от поста, а Благоевград се изправи пред нови избори. Това даде повод на Р. Томов да коментира, че отстраняването му е политическо.

Спецпрокуратурата поиска от ОИК – Благоевград и да й бъдат предоставени документи, свързани със сигнали срещу бившата кметица на Гърмен Минка Капитанова. Това писмо бе препратено в ОИК – Гърмен, тъй като благоевградската избирателна комисия няма нищо общо с жалбите в Гърмен.

„Подобни искания от Спецпрокуратурата ни губят ужасно много време и ровене по документи и добре че сигналите, жалбите, протоколите от заседания на ОИК и др. от последните години са качени на страницата ни, та можем да се ориентираме какви точно документи търсим по архивите”, коментира Бусаров.

Той отдавна е на мнение, че за да може да се обслужва тази бумащина и тя да е съхранена на едно място за цялата област, е необходимо 14-те общински избирателни комисии в областта да бъдат разформировани и да се назначи една постоянно действаща Районна избирателна комисия от 7 души, която да организира всички избори – местни, парламентарни и за ЕП, и във времето между тях да подпомага останалите институции да си вършат работата. „Така и съставът на комисията ще е постоянен, и членовете й ще са участвали във всички решения, а не като сега преди всеки избор в избирателните комисии да влизат нови членове, които си нямат никаква представа какви сигнали е имало срещу даден представител на местната власт преди 5 години”, мотивира се Бусаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *