Спират най-замърсяващите коли в града

Леките коли и товарните автомобили до 3,5 тона се разделят в пет екологични групи в зависимост от това колко замърсяват въздуха. Екокатегорията им ще бъде записана в чип, който ще е вграден в стикера за преминат технически преглед. Това предвиждат промени в наредба, публикувана за второ обществено обсъждане.

Заради многото бележки сега текстовете отново се предлагат за обсъждане, като срокът е 14 дни.

Екологичните групи се въвеждат по искане на общините, за да могат да ограничават движението на коли в определени зони, когато въздухът е замърсен. Категориите ще им помогнат и при определяне на данъците. В коя група ще попадне колата, зависи от степента на отрицателното въздействие върху околната среда. Тъй като с времето автомобилите може да почнат да отделят повече емисии, отколкото е посочено в категорията им, примерно Евро 5 да замърсява като Евро 4, показател ще бъдат отработилите газове за двигателите.

В проекта има конкретни данни на какво трябва да отговарят автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Тези на ток и хибридите получават най-високата екокатегория.

Категорията за екологичност ще важи до следващия технически преглед.

При периодичните технически прегледи се прави идентификация на автомобила и снимка на показанията на километража. Ако числото за изминатите километри е по-малко или равно на това от предишен преглед, се иска декларация от сервиза, който е правил ремонт, дали километражът не е сменян.

В пункта ще прочитат данните от знака от последния преглед и ще се сравняват с тези от информационната система.

Стикерът за прегледа ще се лепи в средата на горната част на предното стъкло. Това се прави, за да може данни от чипа да се прочитат от камери дистанционно. Така, ако някой наруши ограничението за движение, ще получава електронен фиш с глоба.

От пунктовете за технически преглед се изисква да имат средство за електронно персонализиране на знака за преглед и на екологична група на автомобилите.

Информационната система на пункта предава всяка секунда как се прави прегледа на колата. В нея се въвеждат данните от измерванията. Изисква се осигуряване на връзка със средствата за измерване, която не допуска нерегламентирана намеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *