Спират рефинансирането на заеми с промени в закона

Спиране на рефинансирането на заеми, взети от потребителите предлагат промени в Закона за защита на потребителите, сочи становище на финансовото министерство от петък. Предложението е внесено в парламента от група депутати от ГЕРБ.

В една от промените е записано, че вземане срещу потребител може да се прехвърля само на фирми, вписани в регистър по Закона за кредитните институции. Във въпросния регистър обаче са само финансови институции извън банките.

Експертите на министър Кирил Ананиев посочват, че ако този текст бъде гласуван, няма да има възможност изтеглен кредит от потребител да се прехвърли към друга банка. Операцията е рефинансиране е доста практикувана от клиентите, особено когато потребителят намери по-изгодни условия.

От финансовото министерство предлагат това ограничение да отпадне и вместо него да се направи регистър към Комисията за защита на потребителите на колекторските фирми. Така дейността им щяла да може да се следи и регулира. Ако текстът не бъде оттеглен, експертие предлагат да се прецизира и да се включат изрично и банките като купувачи на задължения на потребители.

Предложените промени в закона ще се очаква да се разглеждат от парламента наесен. Според новите текстове задължения не могат да се продават без изричното съгласие на потребителя. Регламентира се и дейността на фирмите, които се занимават със събиране на задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *