Средната пенсия скача с 22,96 лв. от 1 юли

Средната пенсия скача с 22,96 лв. от 1 юли

Пенсионерите ще вземат с 22,96 лв. повече, или 482,35 лв. месечно средна пенсия, след като бъде осъвременена с 5 на сто след 1 юли. Сумата е без добавката от 50 лв. на месец. Средната пенсия у нас е била 459,39 лева към края на първото тримесечие на тази година, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ).

На заседанието на Надзорния съвет на НОИ вчера бе взето решение от 1 юли 2021 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020 г., да бъдат актуализирани с 5%. Беше решено още и социалната пенсия за старост да нарасне също с 5%. Така от 141,63 лв. тя ще се увеличи на 148,71 лв., и така хората със социална пенсия ще получат с малко над 7 лева повече месечно.

Решението на надзора на НОИ е в изпълнение на разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, според който пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Според социалния министър Гълъб Донев бюджетът може да си позволи ръст от 5%, защото този процент е заложен още в края на миналата година като прогнозен. Така за увеличението има предвидени 305 млн. лв.

По отношение на мярката „60/40“ министърът припомни, че предходното правителство продължи мярката до 31 май. До април тя се финансираше със заемни средства по инструмента SURE на ЕК, а след това е продължена с бюджетни средства. В момента се прави анализ на мярката, на предприятията и на заетите, които са подкрепени по „60/40“, каза още Гълъб Донев.

Водят се преговори и със службите на ЕК. В следващите няколко дни ще стане ясно как ще продължи подкрепата по мярката, ще се запазят ли същите параметри от 60 на 40 на подкрепа, или ще има други. По думите на министъра е добре да се даде още „малко глътка“ на бизнеса и да се направи един плавен преход към нормална икономическа активност. Ще бъдат подкрепени всички сектори с намалени обороти или затворени заради пандемията от COVID-19.

„Обсъждаме и правим почти всичко възможно поне още два месеца да бъдат подкрепени“, каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Министърът уточни, че причината да се търси решение само за юни и юли е, че в момента правителството работи по параметри, зададени от бюджета, и всички разходи, включително и добавката за 50-те лева на пенсионерите, идват от съкращаване на разходи за други политики, както и за намаляване на разходите за персонал.

„Всички тези мерки, които подкрепят заетостта, както и подкрепят пенсионерите с 50 лева към пенсиите, подпомагат потреблението и икономическото възстановяване и не са за пренебрегване“, допълни Гълъб Донев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *