Срещу 166 000 лв. за луксозен семинар ОД „Земеделие“ ще обучи за ден 340 служители

138 291,66 лв. без ДДС хвърля Областна дирекция „Земеделие” – Благоевград, за да повиши компетентността на 340 служители в луксозен обучителен семинар, организиран извън Благоевград. С ДДС сумата е 166 000 лв. Това означава, че за ограмотяването на всеки от т. нар. специалисти държавата ще похарчи по 490 лв. За сравнение, земеделските стопани, които досега бяха изключени от обхвата за подпомагане, ще получат компенсаторно плащане в размер на 50 лв. на хектар.

Планираният харч става ясен от обществена поръчка, обявена в навечерието на най-голямата криза, която ни очаквала тази зима заради световната пандемия от коронавирус, както твърди Бойко Борисов.

От поръчката изобщо не може да се разбере защо семинарът ще се провежда извън Благоевград, макар и да е препоръчано той да е на максимум 100 км от областния център на Пиринско, защо трябва да се плащат транспортиране на семинаристите до избрания град и обратно, хотелски нощувки, 3 изхранвания на ден, 3 кафе паузи. Отделно фирмата, която ще бъде избрана за организатор на мероприятието, ще трябва да предвиди в сумата наемане на зала за обучение, техника и лекторски хонорар за 8 часа, тоест за 1 ден, в който ще премине цялото обучение, пише в. „Струма“.

За същия този ден служителите от Областна дирекция „Земеделие” – Благоевград, ръководена от Кирил Укев, и от 14-те общински служби по земеделие ще трябва да усвоят материята на общо 7 теми, сред които как да сключват споразумения за ползване на земеделски земи /основната им дейност от много години/, да усвоят системата за идентификация на земеделските парцели, да се научат да работят с интегрирана информационна система ФЕРМА (FERMA) под OS Windows, да вникнат в тънкостите на управлението и разпореждането на земи от Държавен поземлен фонд, както и как да обменят данни между централната служба в Благоевград и филиалите й по общини. По всяка от темите ще се обучават целеви групи от 40 до 60 души.

След като се изучат, хапнат добре, разпуснат и преспят в избрания им хотел, земеделските служители ще бъдат извозени обратно до родните им места и ще се заемат с обичайните си задачи. Вероятно очакванията са от този ден нататък производителите на пипер и животновъдите в Югозапада да започнат да бъдат обслужвани по европейски, а земеделието да стане най-безпроблемният ресор.

Ведомството на Десислава Танева далеч не е единственото, което в тези смутни дни харчи пари като за последно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *