Стада диви кози радват планинари край хижа „Вихрен”

Все по-голяма е популацията на дивите кози на територията на Национален парк „Пирин”. Това пък позволява на много от туристите в Пирин планина да се любуват на красивите животни, без да се налага да ползват бинокли и друга техника за далечно виждане.

„Дивите кози буквално са на една ръка разстояние от хората. Достатъчно е да тръгнете от хижа „Вихрен” към връх „Вихрен”, за да ги видите край пътеката. Същото е при Тевното езеро, и при Казана. Често могат да се видят много от тези животни, струпани на едно място”, заяви Росен Баненски директор на НП „Пирин”.

Той уточни, че на 9 юли, в изпълнение на мониторингови дейности, предвидени в Плана за управление, е проведена традиционната пролетна таксация на дивата коза в парка. Участниците в преброяването – паркови експерти и охранители, са били разпределени по двойки на 15 групи за цялата паркова територия, пише Илинден прес.

Преброяването е осъществено съгласно методиката на националната система за мониторинг на биологичното разнообразие на България, при добри метеорологични условия и много добра видимост. Все още данните се обработват, но в близките дни ще бъдат обявени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *