Старинна икона на Богородица от храма в Мелник прогонва чумата

Много стара икона на Света Богородица, която сега се пази в църкавата „Свети Антоний” в Мелник, преди векове прогонва чумата в Петричкия регион. Това разказва пред „България Днес” отец Николай, който служи в православния храм. Историята се предава от поколение на поколение и пази спомена за страшните времена, но и за радостта от изцелението.

„Преданието разказва как по време на турското робство Черната смърт върлува по нашите земи и погубва цели семейства – разкрива отец Николай. – Хората живеят в постоянен страх, че чумата ще дойде и в тяхното село. Много жертви има и в района на Петрич. Тогава свещеници и миряни решават да направят литийно шествие с иконата на Света Богородица, която е намерена в пещера край Мелник, близо до манастир, носещ името на Божията майка. Взимат иконата и правят лития през цялата петричка околия. И чумата спира! Започват да се раждат много деца. Престанало е това бедствие.”

Сега свещеното изображене на Богородица се намира в църквата „Свети Антоний” в град Мелник.

„Интересното е, че тази икона се състои от две части – казва отец Николай. – Едната изобразява възкресението на Божията майка – тя се намира в „Свети Антоний”. – Другата е в манастира „Свети Йоан Предтеча“ в нашия град и показва погребението на Богородица.”

Традицията да се правят литийни шествия с иконата на Богородица от църквата „Свети Антоний” продължава и до наши дни. На специални празници свещената реликва се изнася сред миряните в Мелник и Сандански. Хората я почитат, вярват в нейната изцелителна сила и споделят истории, свързани с нея в социалните мрежи.

„В нашия край в Мелник има една икона на Света Богородица, която е много стара – пише Мария Патева, в чиито род още се разказва за страданията на българите по време на големите епидемии от времето на турското робство. – Преди много години, когато е върлувала чумата, са измирали много родове.Това е разказ от мои стари баби и калиманата ми Неранза. Знаеха и помнеха и много обичах да ги слушам. Сега е наш ред да предадем историята на следващите поколения.”

Отец Николай вярва, че не само иконата на Богородица, но и всички останали свещени изображения могат да помагат на вярващите.

„Божията майка винаги е ходатайствала за хората пред Бог – казва свещеникът. – Имаме нейната закрила. Сега иконата, която местните наричат Света Зона, е сложена в църквата на място, удобно за миряните.

Тя е реставрирана, защото е много стара и полагаме големи грижи за нея. Поставена е под стъклена рамка, която постоянно почистваме. Спазваме всички изисквания на държавата за извънредното положение, в което се намира страната ни. Вярваме, че духовното начало трябва да води човека. Убеден съм, че Бог ще ни отърве и от тази епидемия от коронавирус. Нужно е покаяние и силна молитва. Всички икони могат да помагат, ако има истинска вяра. Всяка една е чудотворна сама за себе си. Намираме се в дни на изпитание, но народът ни е преживявал и по-тежки моменти. Епидемията от чума също сме я преодолели с единство и упование в Бога. Ние сме едно цяло и всички заедно отново ще се справим” – категоричен е отец Николай.

Свети Спиридон спасява жителите на гръцкия остров Корфу от чумата през 1630 г., разказва местното предание.

Черната смърт започва да коси местните в края на 1629 г. Епидемията се разраства още повече през зимата и началото на пролетта на 1630 г. Хората се обръщат за помощ и застъпничество към покровителя на Корфу свети Спиридон. Легендата разказва, как болни оздравяват, след като виждат в съня си светеца и получават благословия. Това се случва в навечерието на Великден. Нощните стражи на крепостта свидетелстват за необикновено сияние, което идва от църквата на свети Спиридон. Скоро след Великден на 1630 г. чумата изчезва напълно от Корфу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *