Стартират опростен процес за регистрация на ражданията в Гърция

Пилотното прилагане на новия опростен процес за регистрация на раждания стартира в 15 родилни и общи болници (3 в Атина, 12 в цялата страна) и трябва да бъде прилагано до края на февруари, съобщи министерството на цифровото управление в понеделник.

Процесът, включващ четири различни обществени услуги, ще бъде завършен с регистрацията на новите родители в родилното отделение, изискващо само документи за самоличност.

Промяната означава, че съответните държавни и общински регистри ще бъдат актуализирани от родилното отделение по електронен път, така новороденото веднага ще получи социалноосигурителен номер (AMKA).

Процедурите за възстановяване на надбавката за раждане също ще бъдат автоматично стартирани, ако са изпълнени критериите.

„Тестваме новата опростена система за регистрация на ражданията и очакваме да я оптимизираме и разширим в следващите дни“, заяви министърът на цифровото управление Кириакос Пиеракакис и добави, че министерството е избрало да започне с този процес, защото е „един от най-плашещите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *