Стартира конкурсът за директори на 7 детски градини в Благоевград

11-те кандидати за директори на 7 детски градини в Благоевград се изправиха пред комисия в община Благоевград, за да защитят своите концепции за развитие на съответното заведение за срок от 3 години. Със заповед на кмета инж. Румен Томов бяха обявени конкурси за шефските места в повече от половината ДГ на територията на общината, след като при встъпването си в длъжност в края на м.г. Румен Томов пенсионира емблематични директори като Вергиния Влахова, Василка Колчева, Димитрина Шопова, Елена Бояджиева, а през месец юни поста сдаде и директорката на детска градина №3 Маруся Иванова. Оказа се, че със системата на предучилищното образование се е разделила и директорката на ДГ „Детски свят” на ул. „Марица Елка Зашева, тъй като и за нейното място е обявен конкурс, като претендентите са трима.

Сред 11-те кандидати за шеф на детска градина са настоящите временно изпълняващи длъжността – на детска градина „Усмивка“ в кв. „Струмско“ – Евелина Доскова, на Трета детска градина „Детелини“, при плажа – Илияна Христова, на Осма градина „Вечерница“, над театъра – Катя Низамова. Временната шефка на Втора ДГ „Св. Богородица“ в кв. „Еленово“ Славка Джаркова е кандидат за две детски градини. Останалите са – на Десета ДГ „Мак“ – Галина Арабаджиева, на ДГ „Детски свят” – Стойка Гошева. Желаещи да станат директори са и няколко учители, както и отстраненият началник-отдел в отдел „Образование“ в община Благоевград Симона Митова, която се кандидатира за директорските места в 4 ДГ, пише „Струма“.

Вчера следобед кандидатите бяха извикани в зала 5 на общината, където председателят на конкурсната комисия, зам. кметът по културата и хуманитарните дейности д-р. инж. Василиса Павлова ги запозна със системата за оценяване и основните правила за провеждане на конкурсната процедура. От казаното стана ясно, че комисията е 5-членна, като в нея освен зам. кмета влизат още двама експерти от общината, един представител на обществения съвет към съответната ДГ и външен специалист в сферата на образованието в лицето на д-р Мария Кавданска от Югозападния университет. Комисията ще оценява кандидатите по 10 критерия, като степен на познаване на нормативната база в сферата на образованието, на административните, финансовите, трудовоправните, стопанските проблеми, умения за мотивиране и прилагане на управленски решения, професионален опит…

Максималният резултат от защитата на концепциите е 100 точки, а минималният, за да премине кандидатът на следващото ниво – интервюто, е 50 т. Там претендентите за длъжността ще бъдат оценявани по шестобалната система, като най-ниската оценка е единица – не отговаря на изискванията, а максималната е 5 – напълно отговаря. В. Павлова на няколко пъти акцентира и че според правилата при защитите на концепциите и интервютата в залата могат да присъстват единствено членовете на комисията и съответният кандидат, като всеки един ще има на разположение 30 мин., за да представи своята визия за развитието на дадената ДГ. Така след направените разяснения отвън останаха да чакат 6 кандидати за директори на детска градина „Усмивки“ и „Детски свят“, а за другите 5 ДГ изслушванията ще са днес. За утре, 30 юли, са насрочени интервютата с преминалите в ІІІ етап.

Междувременно в публичното пространство се разпространи информация, че конкурсите са нагласени. Именуващи се като “Будни граждани на Благоевград” твърдят, че пускат сигнал до всички медии и институции, като искат да разобличат предварително подготвен конкурс за заемане на длъжността директор на 7 детски градини на територията на община Благоевград, тъй като според тях за титуляри на постовете ще бъдат назначени досегашните временно изпълняващи длъжността.

„Това е поредният опит за натиск и нападки към община Благоевград“, заяви В. Павлова. Тя изрази неодоумение как може някой да знае кой ще стане директор, при положение че конкурсите не са приключили и, посъветва авторите на подобни твърдения да изпратят официална жалба или сигнал в общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *