Стотина студенти от Американския университет ще останат в кампуса

Стотина студенти продължават да са в общежитията на кампуса на Американския университет в Благоевград. Разпореждането на ръководството на висшето учебно заведение е до 20 март всички възпитаници, които са почти 1000, да се приберат по родните си домове.

Причината е въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса в страната ни. Заради това АУБ ще завърши академичната 2019/2020 г. без провеждането на присъствени занятия, а изцяло виртуално. Дистанционна форма на обучение беше въведена от 9 до 23 март като превантивна мярка, но предвид последните развития в страната и в света беше решено пролетният семестър да се проведе изцяло онлайн, пише кмета.бг.

„Има обаче студенти, които изтъкват различни причини, че не могат да се върнат в родината си. Някъде са затворени границите, в други държави пък е пикът на коронавируса и за тях ще има по-голям риск. Някои изтъкват и лични причини. Всеки, който иска да остане в общежитията, тъй като няма възможност да се прибере, трябва да внесе молба. Всяка една молба ще бъде разгледана от ръководството на университета”, заявиха от АУБ.

Най-вероятно тези, които останат в кампуса, ще бъдат настанени само в една от сградите, където ще продължа да живеят, но ще спазват всички мерки срещу разпространението на коронавируса. В университета ежедневно се дезинфекцират помещенията по няколко пъти, мери се температурата на студенти, преподаватели и персонал, носят се предпазни маски.

През следващата седмица ще се знае точно колко студенти ще останат в Благоевград и няма да се върнат в домовете си. Те ще продължат да имат достъп до основни услуги като хранене, здравеопазване и консултации. Всички събития, част от пролетния календар, вече са отложени и се правят планове за провеждането им през есенния семестър.

Въпреки предприетите извънредни мерки обучението и дипломирането на нито един студент няма да бъдат повлияни. Преподавателите, служителите и ръководният екип следят внимателно процеса, за да гарантират, че той протича гладко и ефективно.

Основният приоритет на АУБ е опазването здравето и благополучието на общността. Същевременно обаче се цели придържането към високите стандарти и качеството на университетските академични програми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *