Стотици българи се прибраха у дома от Великобритания

След блокадата на българите във Великобритания, която се проточи четири дни, вчера кацнаха първите полети, с които част от бедстващите ни сънародници се прибраха от Великобритания, предаде Нова телевизия.

За да прегърне внука си на Бъдни вечер Димитрия пътува над 20 часа. След отменен полет и загубила надежда, че ще е у дома за празниците, тя успява да намери място в един от извънредните полети от Лондон. „Пристигам от Шотландия. Пътувам от вчера, в 6 часа съм тръгнала”, казва тя.

Да прегърнат близките си вчера успяха и стотици други наши сънародници, които през целия ден пристигаха с полети от Острова.

Коледата у дома обаче е била до последно под въпрос за всички тях. „Много трудно намерихме билети. Всички полети бяха отменени до последно”, казва Михаела.

Преди прегръдките, пътуващите получиха задължителни антигенни тестове.

„Организацията е много бърза. Изтеглят ни по 10-20 човека наведнъж, след това на всеки се прави тест и след като си получите резултата от теста, реално ви казват колко точно ще стоите в изолация”, казва Ивон Цветкова.

Бъдни вечер донесе късмет и на блокираните наши сънародници, които прекараха пет дни в капан в английския град Дувър. Голяма част от тях днес вече са успели да се качат на ферибота към Франция и да продължат пътуването до България.

„И така за 4-5 дни в плен на пристанище Дувър, много от нас още не могат да повярват, че сме си тръгнали и не можем да разберем кое е по-ценното в момента здравето или свободата. Да живее България”, казва Мария.

Преждевременно възстановените полети от и до Великобритания се оказаха изненадващ подарък и за един мъж, който побърза да се върне на Острова. Защото там някой го чака. „Семейството ми е там и смятам да прекараме празниците заедно”, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *