Стотици доброволци в болниците, кметовете „за“ социалния патронаж

Стотици доброволци в болниците, кметовете „за“ социалния патронаж

679 доброволци в четири болници са изявили желание да работят в битката с коронавируса, пише „Монитор“. Очакванията са бройката им в цялата страна да набъбне многократно.

230 са се записали във ВМА към обяд на 22 март, съобщиха оттам. Сред тях са не само лекари, студенти по медицина от горните курсове, медицински сестри, парамедици, но и хора извън медицинската професия, поясни говорителят Соня Колчакова и допълни, че напливът е огромен, макар и лечебното заведение да не е обявявало кампания за набиране на хора в помощ на лекарите и другия медицински персонал. Първите трима доброволци, студенти по медицина в 5 и 6 курс, вече са започнали работа в Инфекциозната клиника на лечебното заведение.

Освен по електронната поща и телефона желаещи да станат доброволци подават данните си на създадената специално за тази цел електронна платформа:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsK3pIrqh3EWYqgwl7D7xQUi2a5lu-o9WntKYqUoWIj48fVw/viewform?fbclid=IwAR1P1zonejE0fW2VEsS2VZdreP5N_Pto-vL0AtMEmVGUXzzZtBcij1_9IBg

До вчера 332 човека са заявили желание да са доброволци в Александровска болница, съобщи административният директор Мария Куманова. Сред тях има много чужденци, студенти по медицина и специализанти, лекари, медицински сестри, медици и биолози. Има и хора, които са без медицински специалности, но са заявили желание да помагат с каквото могат.

Още в първия ден след като „Пирогов” обяви, че търси енергични млади хора, които да работят на доброволни начала като дезинфектатори, в спешното лечебно заведение са се явили 40 човека, които вече са поели работата.

Въпреки че университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” не е обявявала кампания, там към момента са се записали за доброволци петима.

Университетската многопрофилна болница в Бургас пък е съставила регистър на пенсионирани медици, както и на парамедици, които са дипломирани, но не са заети на работа в момента. В него се наброяват 200 човека, които са на разположение, каза говорителят на общината Весела Йорданова.

В същото време кметове търсят хора, които са готови да дадат доброволен труд по време на пандемията от коронавирус. Мнозина от тях

отправиха призив към съгражданите си

в който се казва, че по време на извънредното положение са необходими хора, които да се включат в доброволчески екипи по места. Екипите пък ще помагат основно за обгрижването на самотни възрастни хора с покупки и чисто практична подкрепа в бита им. Освен за социална помощ обаче са необходими доброволци и за дезинфекция на обществени места, болнични заведения и др. От общините обещават, че за всеки, който се включи в подобни дейности, ще са осигурени задължителните предпазни средства.

„Надяваме се ограничителните мерки да бъдат достатъчно ефективни и да не е необходимо ангажирането на доброволчески групи. Но сме длъжни да бъдем подготвени! Много хора имат нужда от помощ и подкрепа. Сред тях могат да бъдат и ваши близки. Вашето съдействие е нужно за осигуряването на социален патронаж на най-рисковата група – възрастните хора, като при необходимост да разнасяте храна по домовете им, да ги снабдявате с продукти от първа необходимост и други”, пише още в призива.

Само за 2-3 часа вече имахме 16 желаещи да се включат като доброволци за помощ на самотно живеещите възрастни хора. Стремежът ни беше да съберем хора, които се познават,

от един квартал, за да си имат доверие

каза кметът на Троян Донка Михайлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на общините. Троян бе един от първите градове с човек под карантина, заразен с коронавирус.

„В момента храним 400 души, които са регистрирани към социалния патронаж“, съобщи пресаташето на Община Шумен Роза Енчева. Чрез предприятието си кметството продължава да доставя храна с кетъринг и след обявяването на извънредното положение и въвеждането на допълнителни мерки за недопускане на разпространението на коронавируса. Служители на патронажа разнасят готвената храна пакетирана. „Няма нито един човек, оставен без обслужване, мерките са засилени още на 11-12 март, спазват се всички санитарно-хигиенни изисквания. Още 110 души получават храна от социалната трапезария. Сега заради препоръките да не се струпват хора на едно място храната от трапезарията също се доставя по домовете“, коментира Енчева.

Над 400 възрастни хора в Добрич всеки ден получават топла храна от домашен патронаж, включваща обяд и вечеря.

300 възрастни бургазлии, които не могат да се обслужват сами, са включени в програмата „Патронажна грижа“. За тях се грижат общо 10 медицински сестри, 1 психолог, 2 рехабилитатори и 15 домашни санитари. Съобразно индивидуалните нужди на всеки е изготвен график, по който всички специалисти, в това число и медицинските работници, посещават домовете, за

поставяне на инжекции, смяна на превръзки

измерване на кръвна захар, рехабилитация, а при нужда и помощ за посещение при лекар.

Броят на самотно живеещите пенсионери в Пловдив, които се възползват от услугите на домашния социален патронаж, се очаква да нарасне от 500 до 750 души. Така ще бъдат обхванати възрастните и хора в неравностойно положение, които не могат да напускат домовете си заради мерките за превенция на коронавируса.

Списъците на хората, които са поставени под карантина, са изпратени от РЗИ-Пловдив на районните администрации. Те имат ангажимент да се свържат с тях и да ги подпомогнат. Ако има необходимост, тази дейност ще бъде подкрепена и от доброволци. „Много пловдивчани вече изявиха желание да се включат като доброволци по време на епидемията. Обществото в Пловдив показа, че има сили и желание да се противопостави на опасността. Надеждата ни e, че ще излезем по-силни след края на това изпитание“, коментира Анести Тимчев. Той съобщи, че всички доброволци, които ще работят на терен, ще бъдат предварително обучени от Доброволно формирование „Пловдив 112“ и от БЧК-Пловдив.

Обществените трапезарии във Варна работят и по време на кризата с коронавируса. Социалните услуги на територията на общината работят в ситуация на извънредни мерки, като продължава и раздаването на хранителни продукти за нуждаещи се. Създадена е организация за раздаването и на суха храна, за да няма всекидневно струпване на голям брой хора на едно място. Хората в затруднено положение, които

получават храна от обществените трапезарии

са общо 1125 души. По време на извънредното положение в цялата страна във Варна работи още една социална услуга – домашният социален патронаж. Там потребителите, които се обслужват, са 550 души, поясни Таня Василева – шеф на дирекция „Социални дейности“ в община Варна. Социалният патронаж във Варна ползва по време на кризата и десетки доброволци, които помагат за разнасянето по домовете на сготвена и суха храна, организират почистването на домовете на възрастни, самотни и болни варненци, закупуват лекарства и плащат битовите им сметки.

И във Велико Търново около 450 човека ползват услугите на домашен социален патронаж, като помощта включва доставяне на храна, помощ в поддържането на хигиената и битовите услуги и др. След обявяването на извънредното положение положението на служителите от социалния патронаж се облекчи от появилите се много доброволци, които поеха грижата за свои съседи и съкварталци.

Малко над 50 са доброволците, които към неделя са се включили в разнасянето на храна и лекарства на самотно живеещи и стари хора, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. По думите му имало още много заявили желание, но поне на този етап нямало необходимост от използването им.

Най-малката община в България – Трекляно, доставя лекарства и храни на 30 самотно живеещи възрастни хора, пръснати в 19-те махали в общината. „В Трекляно сме население от около 400 души и имаме само един магазин. Някои от хората няма как да стигнат до него. Махалите са планински и придвижването е трудно. Затова ние се заехме да обгрижваме самотници. Ако не им носим храна, хората направо ще умрат“, коментираха от общинската администрация.

Вече е направена и уговорка с частни бусове от Кюстендил и Трън да се доставя хляб.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *