Стотици общински служители в Кюстендил отиват на борсата

Cтотици служители на Община Кюстендил ще се регистрират като безработни на борсата, обяви кметът на областния град Петър Паунов. По негови думи целта е да се запазят структурите на ОП „Чистота“, Социалния патронаж“ и Общинската охрана. Предстоят съкращения в общинска администрация.

В редиците на безработните вече са и всички актьори и технически състав от Общинския драматичен театър в града. Предизвестието им от един месец по закон вече е връчено и предстои те да се регистрират като безработни. По закон те ще взимат 60% от размера на заплатата си като безработни.

„Стотици наши колеги отиват на борсата. В момента, в който заработят и държавата се върне в нормален ритъм ще бъдат отново назначени на работа. Ние не може да рискуваме към този момент. Представете си да спрем да чистим 2 дни, какво става тогава? Всеки ден даваме хиляди левове за почистване, плащаме ремонтите на стари коли, горива, масла. А охранителите, които работят? Всичко това плащаме с наш ресурс.

Миналата година ОП „Чистота“, е съфинансирана с 800 000 лв. Излишно е да казвам колко лева са постъпленията от данъци. Ние нямаме никакви постъпления, затова трябват бързи икономически решения, за да можем да гарантираме поне няколко месеца“, коментира кметът на града Петър Паунов.

За съкращенията вече е уведомена и Инспекцията по труда в Кюстендил, обявиха още от администрацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *