Страх от коронавируса удари туризма, търсят се само малки къщи за гости

Страх от коронавируса удари туризма, търсят се само малки къщи за гости

Създалата се психоза от коронавируса удря и туристическия бизнес в Сапарева баня. Туристите търсят малки къщи за гости, в които се настаняват компании от по две-три семейства.

Кметът на курортната община Калин Гелев заявил пред в. “Струма” по повод намалелия туристически поток към градчето: “Откакто се създаде психоза с короновируса, драстично намаляха туристическите групи от ученици и възрастни хора. През уикенда паркингите останаха полупразни, няма туристи. От всичко това губи и общината, а и самите хотелиери. Много от тях в частни разговори се оплакват, че туристите са намалели драстично, което рефлектира и върху печалбите им. Преди да се зададе опасността от коронавирус, местата на паркингите не достигаха”, заяви кметът К. Гелев.

За 1 час престой на паркингите в Сапарева баня се заплаща по 1,00 лв. За цял ден цената е 5 лв. на автомобил. Главната улица в центъра на Сапарева баня е държавна собственост и няма как да се отредят още паркоместа. Това е проблем за курортния град.

Репортер разговаря по телефона със собственици на къщи за гости с по 3-4 стаи, които заявиха, че при тях търсенето не е намаляло, тъй като се наемат всички стаи за два дни през уикенда от семейства, които се познават.

В хотелите има отлив на туристи. На някои места има отменени резервации и не се правят други за през следващите седмици. Хотелиери се оплакаха, че персоналът идва на работа и за един клиент, а няма постъпления, за да им се изплатят заплатите.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *