Строги мерки! Ердоган ще забрани и излизането от дома

Строги мерки! Ердоган ще забрани и излизането от дома

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че в края на тази седмица отново ще бъда приложена забрана за излизане от домовете в големите градове на страната в рамките на борбата срещу разпространението на коронавируса, предаде турският телевизионен канал НТВ.

Забраната ще бъде в сила от полунощ на 17 април до 19 април, каза Ердоган в изявление след заседание на кабинета. Президентът увери, че ще бъде направено необходимото, за да не се повтаря хаосът, настъпил на някои места в първите часове след обявяването на забраната миналия петък вечерта.

В петък вечерта, след обявяването на мерките, много турски граждани се струпаха пред магазини и пекарни, което обезсмисли въведените мерки. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу хвърли оставката си, но президентът не я прие. Ердоган каза, че на заседанието на кабинета е взето решение и занапред в рамките на борбата с пандемията при нужда ще се прибягва до въвеждане на полицейски час през почивните дни.

Президентът посочи, че целта на това е да се предпазят от опасността от вируса милиони граждани, които, привлечени от хубавото време през почивните дни, ще изпълнят улици, паркове, места за пикник и крайбрежни райони. Ердоган заяви, че от установяването до лечението на болните от коронавирус Турция е в добра позиция във всяко отношение и не изпитва недостиг от гледна точка на болници, легла в интензивни отделения, лекари, помощен медицински персонал, материали, лекарства. Той посочи, че продължава безплатното раздаване на защитни маски на гражданите.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.