Строежът на мечтания от планинските спасители подслон на Рилските езера набъбна от 270 000 на 470 000 лв.

Строежът на мечтания от планинските спасители подслон на Рилските езера набъбна от 270 000 на 470 000 лв.

Пандемията от коронавирус удължи с още 1 месец агонията на дупнишките планински спасители, които от 2013 г. се молят за подслон край Седемте рилски езера, откъдето ще могат значително по-бързо да реагират на сигналите за изгубени в планината и пострадали туристи – към момента те губят по 2 часа, докато се придвижат от Дупница до планината, пише в. „Струма“.

Дългото чакане на спасителите най-после се увенча с успех миналия месец, когато Национален парк „Рила” обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за строеж на Контролно-информационен пункт (КИП) „Седемте рилски езера“ на територията на НП „Рила“, Парков участък – Дупница, в района на хижа „Рилски езера“. Офертите трябваше да се събират до миналата седмица, но заради наложените ограничения за социални контакти, включващи и провеждане на всякакви обществени поръчки, за които в България все още няма опция за онлайн провеждане, срокът бе отложен за края на месец май.

Любопитно е, че прогнозната стойност на поръчката многократно е набъбнала в сравнение с парите, които обещаваше през годините за нея Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). През 2016 г. ПУДООС беше пресметнало, че строежът ще струва 315 000 лв., в началото на тази година цената му бе изчислена на 270 000 лв., но сега изненадващо се оказва, че в обществената поръчка е вписана прогнозна стойност от 470 078 лв. без ДДС, или близо половин милион.

Центърът край Седемтe рилски езера ще е със застроена площ 126 кв. м и ще се ползва както от спасителите, така и от дирекцията на парка. В нея дупнишката Планинска спасителна служба ще разполага с дежурна стая, помещение за оказване на първа помощ на пострадали туристи, санитарен възел и склад за екипировката. Паркът пък си е планирал зала с капацитет 20 места за беседи, прожектиране на филми и т. н.

98 486 лв. без ДДС НП „Рила” ще даде за оборудване за почистване на езерата. С парите трябва да бъдат купени седиментна сонда за следене нивата на еутрофикация на езерата, фотоапарат за подводни снимки, 6 подводни фенера, гумена лодка с гребла, 400 м маркучи, 480 м въжета, 10 криви лопати, 6 неопренови костюма, водолазни маски и др.

Двойно повече пари – 250 000 лв. без ДДС, паркът е предвидил за биологично и екологично проучване на състоянието на сладководните екосистеми в няколко целеви езера и картиране, парите са от оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”, но тук процедурата по избор на изпълнител вероятно ще се забави, докато ситуацията в страната напълно се нормализира.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *